Het European Payments Initiative (EPI) wil met de Europese betaalapp de concurrentie aangaan met de betaalgiganten PayPal, Mastercard en Visa. Het bedrijf heeft daarvoor onder meer Payconiq International en de Nederlandse betaaloplossing iDeal overgenomen.
Wero is een initiatief van het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking tussen zestien grote Europese banken. Het doel: een uniforme betaalapp waarmee inwoners van de eurozone in verschillende landen kunnen betalen. Momenteel heeft elk land zijn eigen systeem, zoals Payconiq in België of iDeal in Nederland.
Om Wero te ontwikkelen, heeft EPI onder andere Payconiq International en iDeal overgenomen. Met Wero hoopt de organisatie een grensoverschrijdende betaaloplossing te bieden, maar die ambitie verloopt niet zonder uitdagingen.
Het is de bedoeling dat de betaalmethode Payconiq uiteindelijk zal vervangen worden door Wero, maar de Belgische betaalapp zal blijven bestaan. “De datum van de stopzetting van Payconiq-betaalmethode zal in de loop van 2025 gecommuniceerd worden”, laat het bedrijf in een persbericht weten.
De uitrol van Wero
In België, Frankrijk en Duitsland is de uitrol van Wero inmiddels gestart. “Die drie landen zijn goed voor bijna 60 procent van de digitale betalingen in de eurozone. Klanten daar zijn al vertrouwd met betaalapps,” legt EPI uit.
De uitrol in andere landen, zoals Nederland en Luxemburg, volgt in 2025 en 2026. Belgische gebruikers zullen Wero in eerste instantie terugvinden in de apps van de grote banken: KBC, ING, Belfius en BNP Paribas Fortis.
De eigen Wero-app wordt voorlopig niet in België gelanceerd. De Belgische banken focussen eerst op de integratie van Wero in hun bankapps.
Wat verandert er voor jou?
Voor klanten van de Belgische grootbanken verandert er weinig.
- Geen nieuwe app nodig: Wero wordt automatisch geïntegreerd in je bestaande bankapp.
- Betalingen via qr-code: Net zoals bij Payconiq kun je met Wero betalingen uitvoeren via een qr-code.
- Geen rekeningnummer nodig: Voor betalingen hoef je geen rekeningnummer in te vullen. Om betalingen te ontvangen, moeten contacten zich wel eerst registreren in de Wero-database.
Europese betaalapp? Nog niet overal
Hoewel Wero een belangrijke stap is richting een uniforme betaaloplossing in Europa, is het onwaarschijnlijk dat je binnenkort in elke lidstaat met dezelfde app kunt betalen.
In Zuid-Europa slaan banken andere wegen in. Zo hebben Spaanse banken zoals BBVA en Santander zich teruggetrokken uit het EPI-project en hun eigen betaaloplossing, Bizum, opgezet. Die werkt nu samen met Italiaanse en Portugese systemen. Dit maakt een volledig eengemaakte Europese betaaloplossing voorlopig moeilijk haalbaar.
Wanneer verdwijnt Payconiq?
De exacte datum waarop de betaalmethode Payconiq volledig opgaat in Wero is nog niet bekend. Volgens EPI wordt dit in de loop van 2025 gecommuniceerd. Tot die tijd blijven beide systemen naast elkaar werken.
Met Wero zet Europa een stap richting grensoverschrijdend betalen. Maar of het écht de enige betaalapp van de eurozone wordt, blijft een open vraag.