Wetenschappers verjongen menselijke huidcellen met 30 jaar

Wetenschappers zijn erin geslaagd om menselijke huidcellen te verjongen met 30 jaar. Dat blijkt uit een studie van het Babraham Insitute gepubliceerd in het tijdschrift eLife. “We hebben bewezen dat cellen kunnen worden verjongd zonder hun functie te verliezen.”

Oudere huidcellen werden tijdens experimenten blootgesteld aan een mengsel van chemicaliën die hen herprogrammeerde. De cellen gedroegen zich daarna jeugdiger. De nieuwe cellen produceerden meer collageeneiwitten, die helpen wonden te genezen, vergeleken met cellen die de herprogrammering niet ondergingen.

Links: huidcellen van iemand van 20-22 jaar, midden: oude huidcellen die geen herprogrammering hebben ondergaan, rechts: geherprogrammeerde cellen. Collageen is in rood aangegeven – afbeeldingen: Babraham Institute

Therapeutische horizon

Het resultaat van de experimenten zou volgens de onderzoekers kunnen leiden tot de ontwikkeling van technieken die ouderdomsziekten kunnen afwenden. Dat zou kunnen leiden tot de aanpak of zelfs genezing van ziekten zoals Alzheimer en cataract.

“Ons begrip van veroudering op moleculair niveau is de laatste tien jaar vooruitgegaan. Er zijn nu technieken ontwikkeld waarmee onderzoekers leeftijdsgerelateerde biologische veranderingen in menselijke cellen kunnen meten”, zegt onderzoeker dr. Diljeet Gill. “We konden dit toepassen op ons experiment om de mate van herprogrammering te bepalen die onze nieuwe methode bereikte.”

“We hebben bewezen dat cellen kunnen worden verjongd zonder hun functie te verliezen en dat verjonging erop gericht is oude cellen weer enige functie te geven. Het feit dat we ook een omkering zagen van verouderingsindicatoren in genen die in verband worden gebracht met ziekten, is bijzonder veelbelovend voor de toekomst van dit werk”, aldus Gill.

Professor Wolf Reik, die het onderzoeksteam leidde, zegt dat de bevindingen zeer opwindende implicaties hebben. “Uiteindelijk kunnen we misschien genen identificeren die verjongen zonder cellen te herprogrammeren, en ons specifiek op die genen richten om de effecten van veroudering te verminderen. Deze aanpak belooft waardevolle ontdekkingen die een verbazingwekkende therapeutische horizon zouden kunnen openen.”

IPS-methode

Allemaal veelbelovend, maar verwacht niet meteen te kunnen aanschuiven voor een heuse verjongingskuur. De techniek die door de wetenschappers gebruikt werd is de iPS-methode. Daarmee worden stamcellen aangemaakt. Die methode zou echter niet veilig zijn en verhoogde risico’s van kanker met zich meebrengen.

Toch is professor Reik ervan overtuigd dat, nu het bekend is dat het mogelijk is cellen te verjongen, zijn team een alternatieve, veiliger methode zou kunnen vinden. “Het doel op lange termijn is niet zozeer de levensduur als wel de menselijke gezondheidsduur te verlengen, zodat mensen op een gezondere manier ouder kunnen worden”, zei hij aan de BBC.

Een toepassing van de techniek zou kunnen zijn om medicijnen te ontwikkelen om de huid te verjongen bij oudere mensen op delen van het lichaam waar ze gesneden of verbrand zijn.

(ns)

Meer
Lees meer...