Wetenschappers gaan verder met zoektocht naar eerste grote witte haai in Britse en Ierse wateren

Een team van wetenschappers is vastberaden om de eerste bevestigde waarneming van een grote witte haai in Britse of Ierse wateren te registreren. Hoewel onbevestigde meldingen van deze indrukwekkende roofdieren al jarenlang de ronde doen, is er tot op heden nog geen sluitend bewijs. De zoektocht belooft eindelijk klaarheid te scheppen over de aanwezigheid van deze haaien in de regio.

De focus van de zoektocht ligt op het Great Blasket Island, gelegen in County Kerry, Ierland. Dit afgelegen eiland staat bekend om zijn grote populatie grijze zeehonden, een geliefde prooi van de grote witte haai. Wetenschappers vermoeden dat het eiland een aantrekkelijke jachtgrond kan zijn voor de roofdieren.

“We hebben alle reden om te geloven dat de omstandigheden hier gunstig zijn voor grote witte haaien”, zegt Dr. Nick Payne, de leider van het onderzoek.

Onderzoek naar haaien in Europese wateren

De zoektocht maakt deel uit van de bredere “Expeditie Red de Med” van Ocearch, die zich richt op de populatie grote witte haaien in de Middellandse Zee. Eerdere pogingen in Spaanse en Franse wateren leverden echter geen resultaten op. Toch blijven de onderzoekers hoopvol dat Groot-Brittannië en Ierland, met hun ideale watertemperaturen en overvloed aan voedsel, de haaien een geschikte leefomgeving bieden.

Optimisme ondanks uitdagingen

Hoewel er nog geen succesvolle waarnemingen zijn geweest, blijft het team optimistisch. Ze geloven dat er voldoende bewijs is om de zoektocht voort te zetten en hopen op een doorbraak.

“We geven niet op”, zegt Dr. Payne. “De signalen zijn veelbelovend, en we zijn dichter dan ooit bij het vinden van wat mogelijk de eerste grote witte haai in deze wateren kan zijn.”

Meer
Lees meer...