WHO roept uitbraak mpokken opnieuw uit tot wereldwijde noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor de tweede keer in twee jaar tijd mpokken uitgeroepen tot een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. Dit gebeurde na een zorgwekkende uitbraak in de Democratische Republiek Congo, die zich inmiddels naar omliggende landen heeft verspreid.

De recente mpokkenuitbraak in Congo begon met de clade I-variant van het virus, maar een nieuwe variant, clade Ib, lijkt zich nu nog sneller te verspreiden. Deze variant verspreidt zich voornamelijk door nauw contact, inclusief seksueel contact, en heeft zich al uitgebreid naar buurlanden zoals Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. Deze alarmerende situatie dwong de WHO tot actie.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus gaf in een verklaring aan dat de snelle verspreiding van deze nieuwe vorm van mpokken zeer zorgwekkend is. “De ontdekking en snelle verspreiding van deze variant in het oosten van de DRC, en nu ook in buurlanden die nog niet eerder melding hadden gemaakt van mpokken, is bijzonder alarmerend,” aldus Tedros.

Noodzakelijke internationale samenwerking

Om de situatie te beheersen, heeft de WHO 1,5 miljoen dollar aan noodfondsen vrijgemaakt. Het agentschap schat dat er in totaal 15 miljoen dollar nodig zal zijn voor hun reactieplan en is van plan om in de komende dagen extra fondsen vrij te maken. Bovendien doet de WHO een beroep op donoren om te helpen bij de financiering van dit plan.

Een belangrijk probleem is dat er voor deze specifieke uitbraak nog geen vaccins beschikbaar zijn. Hoewel er hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling hiervan, heeft de WHO landen met bestaande voorraden opgeroepen om deze te doneren. Vaccins en gedragsveranderingen speelden een cruciale rol bij het indammen van een eerdere mpokkenuitbraak in 2022, maar de huidige situatie vereist een gecoördineerde internationale reactie.

“Buitengewone gebeurtenis”

Professor Dimie Ogoina, voorzitter van de WHO-noodcommissie, benadrukte dat alle leden van het comité het er unaniem over eens waren dat de huidige toename van het aantal mpokkengevallen een “buitengewone gebeurtenis” is. In Congo is het aantal gevallen tot recordhoogte gestegen, wat de urgentie van de situatie onderstreept.

WHO-directeur-generaal Tedros benadrukte het belang van internationale samenwerking om deze uitbraken te stoppen en levens te redden.

Meer
door Redactie
Lees meer...