Wil je de nieuwe Jani worden? Dat kan nu via de officiële cursus ‘Zo Man Zo Vrouw’

Wil je de nieuwe Jani worden? Dat kan nu via de officiële cursus ‘Zo Man Zo Vrouw’

Zoals Jani Kazaltzis is er maar één, maar voor hoelang nog? Sinds kort biedt de secundaire school Atheneum MXM een lessenpakket ‘Zo Man Zo Vrouw’ aan, waarbij leerlingen inzicht krijgen in styling en zo de nieuwe Jani kunnen worden. 

Sinds het begin van dit schooljaar heeft Jani Kazaltzis zijn eigen lessenpakket op het Atheneum MXM in het Antwerpse Merksem. Vijftien leerlingen uit de derde graad aso en tso volgen er de lessenreeks Zo Man Zo Vrouw, gebaseerd op het gelijknamige VIJF-programma. De lessen draaien, net als het programma, om fashion en styling.

Twee uur per week

De lessenreeks Zo Man Zo Vrouw is geen verplichte leerstof, maar een MAX-module. Dit houdt in dat leerlingen zelf mogen kiezen uit een reeks lespakketten van twee uur per week. Hierbij hebben ze dus de keuze om een vak te kiezen dat hen interesseert en waarin ze zich verder willen verdiepen. De onderwerpen voor deze modules worden voorgesteld door de leerkrachten op een ‘modulenmarkt’ en als er voldoende geïnteresseerden zijn, gaat de lessenreeks van start.

Het idee voor de MAX-module Zo Man Zo Vrouw komt van de lerares aardrijkskunde en Engels Nathalie Gorst, die de lessen ook zelf geeft. Ze wilde graag haar passion for fashion delen met de leerlingen en haar voorstel werd meteen een schot in de roos.

“We brengen de leerlingen skills bij, geïnspireerd door het tv-programma”, zo legt directeur Eddy Marchand uit aan de redactie. “We werken onder andere rond de thema’s styling, restyling, fashion, kleurkeuzes, persoonlijkheid, make-over, mode en modetrends.” De lessen zullen niet uitsluitend doorgaan in het klaslokaal. “De leerlingen gaan pasdagen organiseren bij elkaar en waarschijnlijk ook in modezaken.” De eerste les Zo Man Zo Vrouw vond vorige week dinsdag plaats en was al meteen een succes. “De les verliep heel fijn en er was veel enthousiasme onder de leerlingen.”

Op het einde van het schooljaar staat er de leerlingen nog een leuke verrassing te wachten. “We hopen de komende maanden Jani te kunnen bereiken om in mei binnen deze lessen samen iets op te zetten.”

Opvolging voor Jani

Momenteel loopt het tiende en misschien wel laatste seizoen van Zo Man Zo Vrouw op VIJF. Jani kondigde vorig jaar aan dat dit mogelijk zijn laatste seizoen van de reeks is, niet omdat hij de reeks beu is, maar omdat hij “zelf wil kunnen beslissen wanneer het stopt.” Maar dankzij deze opleiding kunnen we op twee oren slapen: de opvolging voor Jani Kazaltzis is verzekerd.

Gesponsorde artikelen