Windows bestaat 30 jaar: zo zagen alle versies er door de jaren heen uit

Dertig jaar geleden, op 20 november 1985, bracht Microsoft de allereerste versie van Windows uit. De opvolger van MS-DOS was een mijlpaal in de geschiedenis van de pc en de moderne versies van besturingssystemen. Een overzicht.

1. Windows 1.0 (1985)

Wikimedia Commons
Dit is waar alles begon: de eerste Windows met grafische schil, ondersteuning voor de muis, en eerste belangrijke programma’s.

2. Windows 2.0 (1987)

Wikimedia Commons
Windows 2.0 bracht VGA-graphics en de eerste versies van Word en Excel.

3. Windows 3.0 (1990)

Wikimedia Commons
Deze versies bracht een betere gebruiksomgeving, met programma- en bestandsmanagers.

4. Windows 3.1 (1992)

Wikimedia Commons
Eén woord: Mijnenveger

5. Windows NT 3.5 (1994)

Wikimedia Commons
Deze versie was de eerste echt belangrijke release voor bedrijven, met een betere beveiliging en deelfuncties.

6. Windows 95 (1995)

Wikimedia Commons
Dit was één van de belangrijkste updates voor Windows. Het systeem gebruikte een 32-bit-architectuur en introduceerde het startmenu. Ook Internet Explorer zag hier het levenslicht.

7. Windows 98 (1998)

Wikimedia Commons
Deze versie bouwde voort op het succes van 95, met meer hardwareondersteuning en betere prestaties. Het internet werd steeds belangrijker, en dus werden diensten als Outlook Express en Microsoft Chat meegeleverd.

8. Windows ME (2000)

Wikimedia Commons
Windows ME was bedoeld voor thuisgebruikers, en zij die hun computer vooral voor multimedia gebruikten. Maar het systeem zat vol fouten en was onstabiel.

9. Windows 2000 (2000)

Wikimedia Commons
In hetzelfde jaar kwam Microsoft ook met een versie voor bedrijven. Deze was gebaseerd op Windows NT, en moest veiliger zijn dan de consumentenversie.

10. Windows XP (2001)

Wikimedia Commons
Windows XP combineerde de versie voor thuisgebruikers en die voor bedrijven. Het is de Windows-versie die ook nu nog door (te) veel mensen gebruikt wordt.

11. Windows Vista (2007)

Wikimedia Commons
Hoewel Microsoft zes jaar nodig had om deze versie te bouwen, werd die slecht ontvangen door gebruikers. Het besturingssysteem werkte namelijk alleen goed op nieuwe hardware.

12. Windows 7 (2009)

Wikimedia Commons
Windows 7 moest Vista doen vergeten, en deed dat met verve. De gebruiksinterface was mooi, alles liep vlot, en het werd één van de populairste versies van Windows.

13. Windows 8 (2012)

Wikimedia Commons
Hoewel Windows 8 en zeker Windows 8.1 vlot werkten, smaakten gebruikers het nieuwe design niet op desktops en laptops. Het was dan ook een hybride systeem voor traditionele toestellen en tablets, maar de stap was te drastisch.

14. Windows 10 (2015)

Wikimedia Commons

Microsoft bracht het startmenu terug waar gebruikers al jaren om smeekten. Ook de rest van het systeem is goed bedacht, en alles werkt enorm vlot. Dit moet de versie worden die Microsoft zal blijven ontwikkelen.

Bron: The Verge

Meer
Lees meer...