Wit-Rusland versterkt grens met Oekraïne: Nieuwe militaire maatregelen in reactie op vermeende dreiging

Wit-Rusland heeft aangekondigd dat het zijn grens met Oekraïne aanzienlijk zal versterken. Deze beslissing komt te midden van spanningen tussen de twee landen, waarbij de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko Oekraïne beschuldigt van een agressief beleid. Oekraïne ontkent echter deze beschuldigingen en noemt de acties van Loekasjenko “retoriek” om de Russische president Vladimir Poetin te plezieren.

Volgens berichten van Reuters heeft Wit-Rusland inmiddels vliegtuigen, luchtverdedigingstroepen en pantservoertuigen naar de grensregio met Oekraïne gestuurd. Loekasjenko liet eerder weten dat bijna een derde van de Wit-Russische strijdkrachten naar dit gebied is overgebracht om te reageren op wat hij ziet als een groeiende dreiging vanuit Oekraïne.

Agressieve retoriek of reële dreiging?

President Loekasjenko beweert dat Oekraïne meer dan 120.000 troepen heeft ingezet aan de grens met Wit-Rusland. Kiev heeft deze beweringen ontkend en stelt dat er geen significante toename is van Wit-Russische troepen aan hun grens. Volgens Oekraïne is de beschuldiging van Loekasjenko slechts een manier om Rusland te behagen en mogelijk een poging om de spanningen verder op te drijven.

Wit-Russische luchtmacht bevestigt plannen

De commandant van de Wit-Russische luchtmacht en luchtverdediging, generaal-majoor Andrej Loekjanovitsj, bevestigde in een interview met de staatszender CTV dat de militaire versterkingen inderdaad plaatsvinden. Hij voegde eraan toe dat Wit-Rusland binnenkort ook nieuwe leveringen van militaire vliegtuigen uit Moskou verwacht, met een specifieke focus op het verbeteren van hun anti-drone systemen.

Meer
Lees meer...