Woestijnplant levert grondstof voor nieuwe autoband Firestone

Bandenmaker Firestone introduceert een duurzame raceband, geproduceerd op basis van natuurlijk rubber dat is afgeleid van guayule, een woestijnplant uit de asterfamilie. Dat heeft Bridgestone Americas, eigenaar van het merk Firestone, bekendgemaakt. De band wordt aan het publiek voorgesteld tijdens de Indy 500 Pit Stop Challenge eind mei.

De guayule-raceband zal in augustus ook kunnen worden opgemerkt op de Big Machine Music City Grand Prix in Nashville.

Binnenlandse grondstof

“De motorsport is op zoek naar duurzame oplossingen”, beklemtonen woordvoerders van Bridgestone Americas. “De Indianapolis Motor Speedway (IMS) heeft van de Indy 500 eind mei een moment gemaakt om zijn spanningen op het gebied van duurzaamheid te tonen.”

“Binnen die samenwerking zal Firestone zijn nieuwe autoband voorstellen. Om dat streven verder te ondersteunen, zal voor de aanvoer van die banden trouwens op elektrische vrachtwagens beroep te doen.”

De guayule is een woestijnplant in die in Verenigde Staten kan worden aangetroffen. “Dit betekent dat van een binnenlandse grondstof gebruik zal worden gemaakt om een duurzaam rubber te fabriceren”, voert Bridgestone Americas aan.

“Door deze lokale teelt blijft de fysieke afstand tussen productie en gebruik beperkt, waardoor ook het transport kan worden verminderd. Op die manier kan de totale ecologische voetafdruk van het product verder worden afgebouwd.”

De band zal gekenmerkt zijn door een groene boord die op de zijwand is aangebracht. “Het product vormt een onderdeel van de inspanningen die Bridgestone doet om een transitie naar een duurzame toekomst te realiseren”, beklemtonen de woordvoerders.

“Tegen het midden van deze eeuw moet het bedrijf een klimaatneutrale status hebben verworven. De banden zullen op dat ogenblik uit 100 procent hernieuwbare materialen moeten bestaan.” Bridgestone Americas zou tot nu toe meer dan 100 miljoen dollar hebben geïnvesteerd in zijn inspanningen om guayule te commercialiseren. 

Boerderij

“De introductie van guayule natuurrubber in de beroemde Indy 500 maakt het vertrouwen duidelijk dat de onderneming heeft in de technologie en de belofte van het product als een schaalbare, duurzame en binnenlandse bron van rubber, de belangrijkste grondstof van onze industrie”, merkt Nizar Trigui, technologisch directeur van Bridgestone Americas. op.

De technologie werd ontwikkeld in het onderzoekscentrum van Bridgestone in Mesa in de Amerikaanse staat Arizona, dat tien jaar geleden in gebruik werd genomen. De grondstoffen worden geleverd door een guayule-boerderij van 114 hectare die het bedrijf in Eloy, eveneens in Arizona, heeft opgezet. Een eerste band op basis van guayule werd zeven jaar geleden vervaardigd.

Cara Adams, hoofdingenieur bij Bridgestone Americas, merkt dat de huidige guayule-raceband al bijna een jaar in ontwikkeling is. “De eigenschappen van het guayule-rubber zijn vrijwel identiek aan de karakteristieken van het materiaal dat op basis van de hevea, de Braziliaanse rubberboom, wordt geleverd”, verduidelijkte ze.

“Op het gebied van prestaties zouden er dan ook geen verschillen mogen worden verwacht.” Bridgestone zegt de races wel te zullen gebruiken om aanvullende data voor de ontwikkeling van de band in te winnen. 

Bridgestone wijst erop dat vele innovaties uit de racewereld uiteindelijk ook hun weg naar de commerciële markt vinden. “Dat is bij de guayule-raceband eveneens het geval”, voert het bedrijf daarbij aan.

Gehoopt wordt tegen het einde van dit decennium met een commerciële productie te kunnen starten. Daarnaast wordt tevens naar een reeks oplossingen gezocht om bij de productie ook meer beroep te doen op de recyclage van materialen die niet hernieuwbaar zijn.

(kg)

Meer
Lees meer...