Wordt Ethereum het nieuwe geld?

Geschreven met input van Litebit

Bij cryptomunten is het altijd lastig om grote uitspraken te doen. Het koersverloop is vaak moeilijk te voorspellen en ook de acceptatie van cryptomunten verloopt heel grillig. Zo zou Tesla eerst wel en dan weer niet bitcoinbetalingen toestaan. En intussen heeft Elon Musk laten weten dat hij overweegt van koers te veranderen als het minen van de munt groener wordt. Wat de toekomst voor Ethereum zal brengen, is dan ook moeilijk te zeggen. Volgens sommigen heeft hun munt echter de meeste kans om breed te worden geaccepteerd. Maar dat betekent nog niet dat het geld zoals we het vandaag kennen, zal vervangen.

Geen stabiel koersverloop

Het koersverloop van cryptomunten kent een sterke onderlinge afhankelijkheid. Dit omdat hun waarde zich door dezelfde factoren laat beïnvloeden, waarbij sentiment en actualiteit een belangrijke rol spelen. Op 14 april klokte één bitcoin bijvoorbeeld nog af op 53.981 euro. Nadien is een daling ingezet, om nu rond de grens van 30.000 euro te schommelen. Dit is op ongeveer 55% van de piekwaarde van halverwege april. Enige tijd leek het erop dat ether de val van bitcoin kon negeren. Op 12 mei piekte het op 3.535 euro, maar toen werd de val ook ingezet. Halverwege juni schommelt de waarde van een ether rond de grens van 1.950 euro. Dit is – juist ja – ongeveer 55% van de piekwaarde van halverwege mei.

Compleet ander toepassingsgebied

Wat het koersverloop van hun munten betreft, lijken er dan ook weinig verschillen te zijn tussen Bitcoin en Ethereum. Maar ze hebben wel een compleet ander doel. Bitcoin was er altijd al om klassieke betaalmiddelen het vuur aan de schenen te leggen, terwijl Ethereum de blockchaintechnologie voor meer wil inzetten dan alleen voor het regelen van betalingen. Bij Ethereum draait het namelijk allemaal om smart contracts, dit zijn slimme contracten waarbij een geautomatiseerde digitale tussenpersoon vertrouwensproblemen wegneemt. 

De uitvoering van de afspraken is namelijk niet meer afhankelijk van de goodwill van mensen, maar van een geautomatiseerd programma dat netjes doet wat er van het programma wordt verlangd. Dergelijke slimme contracten kunnen bijvoorbeeld automatisch geld overmaken wanneer er aan een reeks met voorwaarden is voldaan. Het is een interessante technologie waar zelfs de Europese Investeringsbank al gebruik van heeft gemaakt. Zo heeft de EIB eerder al voor zo’n 100 miljoen euro aan obligaties uitgegeven via de blockchain van Ethereum.

Ether als betaalmiddel voor smart contracts

De digitale munt die wordt gebruikt om dergelijke smart contracts te financieren, is ether. Met ether betaal je de transactiekosten om een smart contract te doen draaien. Het is te vergelijken met een auto die benzine nodig heeft. Eigenlijk is benzine maar een vies goedje en met benzine alleen kan je nog niet rijden, maar omdat je het zo hard nodig hebt, heeft het wel waarde. Zo gaat het ook bij Ethereum: je hebt ether nodig voor de smart contracts en dus moet je het wel kopen. 

Het hoofddoel van ether is niet om erin te beleggen of om het overal als betaalmiddel te gebruiken, maar het kan natuurlijk wel. Je kan het bijvoorbeeld ook gewoon kopen via Litebit. En net zoals bitcoin wordt ook ether door steeds meer webshops aanvaard. Het loopt dan wel tegen dezelfde beperkingen aan als andere cryptomunten. Zo schommelt de koerswaarde heel sterk en is het volledig afhankelijk van de acceptatie door anderen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat speculanten hun weg vinden naar ether, net zoals er ook op de oliemarkt wordt gespeculeerd, maar dan is het vooral met het oog op de toekomstmogelijkheden van dergelijke smart contracts. 

Het lijkt er dus niet op dat ether snel de euro zal vervangen. Anderzijds mogen we niet blind zijn voor de mogelijkheden van Ethereum en hun smart contracts. En dat lijken veel beleggers begrepen te hebben.

Meer
Lees meer...