In Gent zal er onverwachts een opmerkelijke partij opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Naast de traditionele partijen komt er ook een lijst van een goed georganiseerde ‘pro-migratiepartij’. Aan het hoofd staat de Limburger Ahmet Koç, die in 2016 uit de sp.a werd gezet. Die verzekert dat het niet om een uitsluitend Turkse lijst zal gaan.
In Gent zijn er geruchten over een exclusief Turkse lijst, die zou opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zou een deel van de Turkse gemeenschap in de stad zich niet vertegenwoordigd voelen door de huidige politieke partijen. “Er is ons van alles beloofd, er is niks van nagekomen”, klinkt het bij heel wat Gentse Turken. “Ze hebben ons gebruikt als kiesvee. Het is tijd dat wij écht vertegenwoordigd worden in het stadsbestuur.” Dat schrijven de kranten van De Persgroep.
Er wordt dan vooral gekeken naar de onafhankelijke lijst van Ahmet Koç, die sp.a-provincieraadslid lid was in Limburg. In 2016 werd hij uit de partij gezet wegens “opruiende taal” op Facebook. De Turks-Belgische politicus had op Facebook ongeoorloofde opmerkingen gepost naar aanleiding van de mislukte Erdogan-coup in Turkije. Eerder kondigde hij aan dat hij een nieuwe politieke partij wilde oprichten in Antwerpen of Brussel, maar Gent is dus zijn prooi geworden.
Geheimzinnigheid viert zege
Koç zelf benadrukt dat op zijn lijst niet enkel mensen van Turkse origine zullen staan: “De naam van de partij geef ik nog niet prijs, maar het wordt een nieuwe politieke beweging die zich afzet tegen de sociale ongelijkheid en de onverdraagzaamheid. We willen onderdak bieden aan iedereen die zich niet vertegenwoordigd voelt door de huidige partijen. En dat zijn véél mensen, ik word al anderhalf jaar overstelpt met vragen.”
Ook wil Koç nog niet zeggen wie er naast hem op de lijst zal staan. Veel mensen kijken naar Ercan Tok, een advocaat die zich ingezet heeft voor de bouw van de Groene Moskee in de Rabotwijk. Ook die wil nog niets verklappen: “Het klopt dat ik allerlei vragen krijg, maar ik heb nog niks beslist. Met Koç heb ik al 2 maanden geen contact meer gehad. Dus nee, ik ben geen lijsttrekker. Ik heb momenteel andere zaken aan mijn hoofd, ik word binnenkort vader. Dat gaat nu voor.”
30.000 Gentenaren
Als er effectief zo’n pro-migratiepartij zou opkomen in Gent, zou de stadspolitiek weleens beduidend van gezicht kunnen veranderen. Zo zou zo’n 30.000 stemgerechtigde Gentenaars een migratieachtergrond hebben op een totale bevolking van zo’n 259.000 mensen. Het grootste deel van hen was traditioneel steeds sp.a-stemmer. In 2006 werd Fatma Pehlivan (sp.a) de eerste Gentse schepen met een migratie-achtergrond. Pas in 2012 zagen ook de andere partijen het kiespotentieel en zetten ze allemaal, naast het Vlaams Belang, minstens één Gentenaar met Turkse roots op hun lijst.
Er wordt verwacht dat de allochtone gemeenschap in Gent massaal zal stemmen op een partij die zegt te willen strijden tegen racisme en discriminatie.