Het World Economic Forum stelt de 200 beste universiteiten ter wereld voor, waaronder 4 Belgische

Of ze nu worden geprezen of gewantrouwd, de ranglijsten van de beste universiteiten worden altijd door de instellingen zelf onder de loep genomen. Het World Economic Forum (WEF) stelt de 200 beste universiteiten ter wereld voor, opgesteld door Times Higher Education.

The Untouchables

Hoewel de Amerikaanse universiteiten de top 10 nog steeds grotendeels domineren, is het de universiteit van Oxford (VK) die de toppositie behoudt. Het wordt gevolgd door MIT (VS), Harvard (VS), Stanford (VS) en Cambridge (VK). Oxford is overigens de universiteit die heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van het coronavaccin van AstraZeneca.

1.662 universiteiten uit 99 landen waren in de running voor deze ranglijst. De rangschikking is gebaseerd op 13 prestatie-indicatoren, waaronder leeromgeving, onderzoek (volume, inkomsten, reputatie), citaties (invloed op onderzoek) en internationale reikwijdte (personeel, studenten en onderzoek)

De Verenigde Staten tellen de meeste universiteiten die een plaatsje wisten te veroveren in de top 200. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vervolledigen de top 3. Onze noorderburen staan op de zesde plaats. Frankrijk weet met vijf universiteiten nog net een plaatsje in de top 10 te veroveren. In de lijst staan er ook vier Belgische universiteiten.

De vier Belgische universiteiten

  • KU Leuven: 42e plaats (drie plaatsen gestegen)
  • Universiteit van Gent: 96e plaats (zeven plaatsen gestegen)
  • Universiteit van Antwerpen: 143e plaats (27 plaatsen gestegen)
  • UCLouvain: 158e plaats (zes plaatsen gestegen)

Lees ook:

(bzg)

Meer
Lees meer...