Yes, they can: eerste moslima’s, latina’s, native Americans én een homoseksuele gouverneur verkozen

Yes, they can: eerste moslima’s, latina’s, native Americans én een homoseksuele gouverneur verkozen

De belangrijke tussentijdse verkiezingen in de VS leveren een aantal primeurs op. Zo zijn de eerste moslima’s, latina’s en native American verkozen in het Congres. En haalde een openlijke homoseksuele gouverneur het.

In het nieuwe Huis van Afgevaardigden zullen meer dan 110 vrouwen zitting nemen. Dat is een recordaantal. Het gaat voornamelijk om Democraten. Het record stond op naam van het huidige Congres, met 84 van de 535 zetels.

Op voorhand was al duidelijk dat er een recordaantal vrouwen zou meedoen. Kandidaten uit minderhedengroepen lieten zich tijdens de campagne luid en duidelijk horen. Een aantal van hen heeft ook daadwerkelijk gewonnen.

Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota (maar van Palestijnse en Somalische afkomst) worden de eerste moslima’s in het Huis van Afgevaardigden. Omar arriveerde ruim 20 jaar geleden in de VS als vluchteling, Tlaib is de dochter van immigranten.

Lesbische native American

In Kansas wint Democraat Sharice Davids als eerste vrouwelijke native American een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Davids is openlijk lesbisch en een voormalige mixed martial arts-vechter en jurist. Davids versloeg de Republikein Yoder, die geldt als een trouw aanhanger van Trump.

In New Mexico is de 57-jarige Deb Haaland verkozen. Zij is deels van Noorse, deels van Indiaanse afkomst en lid van de Pueblo of Laguna tribe.

Jongste werkte jaar geleden nog in een bar

Alexandria Ocasio-Cortez wint een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de staat New York en wordt daarmee het jongste lid van dit congres. Ze is de jongste vrouw (29) die ooit in het Congres is gekozen. Ocasio-Cortez werkte tot een jaar geleden in een bar in New York.

Voor het eerst ook levert de staat Texas twee latina’s voor het Huis van Afgevaardigden: de Democraten Sylvia Garcia en Veronica Escobar.

In de staat Colorado wordt de Democraat Jared Polis gouverneur. Hij is de eerste Amerikaan in die functie die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Weed legaal in Michigan en belangrijk resultaat in Florida

Er werden bij de verkiezingen ook meer dan 150 referenda voorgelegd aan de Amerikaanse kiezers. Een greep uit de uitslagen. In Florida krijgen criminelen die hun straf hebben uitgezeten weer hun stemrecht terug. Dat kan van grote invloed zijn op de verkiezingen in 2020: er komen in een klap 1,5 miljoen kiezers bij.

Michigan wordt de tiende staat die recreatief gebruik van marihuana toestaat voor volwassenen. Kiezers in Massachusetts kozen ervoor om een wettelijke bescherming voor transgenders te bekrachtigen.


Gesponsorde artikelen