YouTube introduceert ‘Notes’ om desinformatie tegen te gaan in aanloop naar Amerikaanse presidentsverkiezingen

YouTube test momenteel een nieuwe functie genaamd ‘Notes’ onder video’s. Deze functie, die gebruikers meer context en informatie bij video’s laat geven, is bedoeld om fake news tegen te gaan. Dat is in de VS vooral belangrijk met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar. Het systeem lijkt sterk op de Community Notes van X (het voormalige Twitter).

Volgens de website TechCrunch is YouTube op dit moment aan het experimenteren met Notes op beperkte schaal. Deze nieuwe functie lijkt sterk op de Community Notes die we kennen van X, waar gebruikers opmerkingen kunnen toevoegen aan posts.

In de eerste fase zal Notes alleen beschikbaar zijn in de Verenigde Staten op mobiele apparaten die in het Engels zijn ingesteld. Aanvankelijk zullen slechts een beperkt aantal gebruikers, met een goede reputatie en ervaring, de mogelijkheid krijgen om Notes toe te voegen.

YouTube erkent dat er tijdens de testfase waarschijnlijk onjuiste Notes zullen verschijnen en moedigt gebruikers aan om feedback te geven om het systeem te verbeteren.

Notes

Gebruikers kunnen Notes gebruiken om verschillende doeleinden te dienen, zoals:

  • Het aangeven dat een lied satire is
  • Het benadrukken dat beeldmateriaal ouder is dan de video suggereert
  • Het corrigeren van fouten in de video

Tijdens de testfase worden Notes gecontroleerd door een selecte groep gebruikers. Later zullen alle gebruikers Notes kunnen toevoegen en beoordelen. Gebruikers kunnen Notes ‘nuttig’, ‘enigszins nuttig’ of ‘niet nuttig’ vinden. Vervolgens beoordeelt een algoritme deze beoordelingen om te bepalen welke Notes daadwerkelijk onder de video’s worden gepubliceerd.

Tegengaan van desinformatie

De introductie van Notes komt op een belangrijk moment. Onderzoek heeft na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 aangetoond dat desinformatie een groot probleem was. Met de opkomst van AI wordt verwacht dat dit probleem in aanloop naar de verkiezingen van 2024 nog groter zal worden. YouTube hoopt met Notes een bijdrage te leveren aan het bestrijden van desinformatie en het waarborgen van een eerlijke verkiezingsgang.

Meer
Lees meer...