Turkije blijft de Belgische politiek beroeren. Want na de beschuldigingen van N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir “dat CD&V een moslimpartij” geworden is, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke bijzonder boos. Hij eist nog altijd excuses. Maar net nu schrijft Humo dat CD&V-kamerlid Raf Terwingen opdook op een meeting van de Grijze Wolven, een Turks-nationalistische extreemrechtse partij. Terwingen zelf ontkent: “Ik weet van niets.”
Echte lieverds zijn de Grijze Wolven niet: het Turkse ras is verheven boven alle andere, een soort Turkse übermensch moet de wereld domineren. Dat is in een notendop hun ‘ideologie’. Extreemrechts tot in de kist dus, en hevig Turks-nationalistisch. Hun partij is de MHP in Turkije. Die staan achter het regime van Recep Tayyip Erdogan, ook al is die sociaal-economisch eerder links, maar eveneens hevig Turks-nationalistisch.
Op een meeting van diezelfde Grijze Wolven duikt volgens Humo Raf Terwingen, de burgemeester van Maasmechelen, CD&V-kamerlid en voormalig fractieleider op. De organisatie gaat uit van twee vzw’s die dekmantels zijn voor de Grijze Wolven, Belgiça Türk Federasyon en Eisden Ülkü Ocagi. Spreker die avond is Ömer Zararsiz, de grote baas van de Grijze Wolven in België.
“Humo zegt dat deze vzw bij de Grijze Wolven hoort, maar daar weet ik niets van”, zegt Terwingen aan Het Belang van Limburg. “Grijze Wolven zijn volgens mij een terroristische beweging waar ik ook niets mee te maken wil hebben. Ik ben meegegaan op uitnodiging van ons gemeenteraadslid Mustafa Uzun die straks schepen van Integratie wordt. Maar ik ga bij heel wat Turkse verengingen spreken. Ik heb gewoon uitleg gegeven over het Offerfeest.”
Volgens Mustafa Uzun (CD&V) “heeft die vzw echt niets met de Grijze Wolven te maken”. “Het zijn jonge mensen, ik heb hen nog nooit iets horen zeggen over de Turkse politiek. Iedereen weet trouwens dat die aan mij daarover niets moeten vragen. Ik doe hier aan politiek, niet in Turkije.”
N-VA heeft het gevoel dat dit het gelijk van Demir bewijst
Het verhaal is meteen koren op de molen van N-VA. Want daar stellen ze grote vragen bij de aanwezigheid van Terwingen op die meeting. Het zet de zware uitval van staatssecretaris Zuhal Demir naar CD&V (ze noemde afgelopen zondag de christendemocraten “een moslimpartij”, die moslims als “kiesvee” beschouwd) meteen kracht bij.
Voorzitter Wouter Beke en de CD&V-achterban blijven bijzonder boos. Al zondag eiste Beke excuses van Demir, die “een lijn overschreden had”. Ook diezelfde Raf Terwingen reageerde toen op Demir: “Ondanks uw ‘beoordeling’ blijk ik dag na dag verder werken aan een warm en multicultureel Maasmechelen.”
“Dit zijn uitspraken die Filip Dewinter zouden kunnen doen. Ze zegt elk vertrouwen in haar coalitiepartner op”, zo valt te horen bij CD&V over Demir. Premier Charles Michel (MR) tikte Demir wel op de vingers, zulke uitspraken horen niet voor een lid van de regering, zo kreeg de N-VA’ster te horen. Demir erkende haar fout, gaf de premier wel gelijk, maar ondertussen kreeg CD&V wel geen gewenste excuses.
Daar blijft het schoentje nu knellen. CD&V neemt geen genoegen met die weigering. “Als zij elk vertrouwen in haar coalitiepartner opzegt, dan kunnen wij moeilijk dat vertrouwen aan haar teruggeven”, zo is te horen. Het gaat dan over haar beleidsnota, die Demir volgende week dinsdag in de Kamer voorstelt. Daarover moet gestemd worden, en de meerderheid moet haar steun geven. Maar CD&V weigert dat tot op vandaag.
CD&V: er moet een gebaar van bij Zuhal Demir komen
Vraag blijft of zoiets CD&V een regeringscrisis waard is. Maar de sfeer zit echt wel een paar graden onder nul. En hetzelfde geldt eigenlijk voor N-VA. Daar vragen ze zich af of ze ook moeten beledigd zijn omdat CD&V hen met Filip Dewinter vergelijkt. Maar heel het incident rond Terwingen weegt eigenlijk zwaarder door: het bevestigt in de ogen van N-VA dat Demir gelijk heeft. CD&V gaat volgens de Vlaamse nationalisten wel erg ver in het paaien van Turkse kiezers.
Maar dat verwijt kwetst de CD&V-achterban die in haar ziel. Voorzitter Beke kreeg de afgelopen dagen veel reacties van zijn basis, die vinden dat het welletjes geweest is. En dus houdt Beke voorlopig voet bij stuk: er moet een gebaar van bij Demir komen.
Zo is er in elk geval een opbouw naar volgende week dinsdag. Want als het echt tot een confrontatie komt over de beleidsnota, komt heel het project van premier Charles Michel (MR) in gevaar. Het zou niet verbazen als die de komende dagen wat pendeldiplomatie opstart om dit zoveelste conflict te ontmijnen
@Zu_Demir ondanks uw "beoordeling" blijf ik – dag na dag – verderwerken aan een warm en multicult #maasmechelen / #limburg /Vl #ikbenWIJ
— Raf Terwingen (@Rafterwingen) April 9, 2017