Zendaya verdedigt ‘Euphoria’ na kritiek over het “verheerlijken van drugsgebruik”

De populaire HBO-reeks Euphoria heeft in de Verenigde Staten kritiek gekregen van de conservatieve antidrugsorganisatie D.A.R.E. (Drug Abuse Resistance Education). Zij vinden dat de serie “op een misleidende manier drugsgebruik, geweld, anonieme seks en ander destructief gedrag verheerlijkt”. Hoofdrolspeelster Zendaya verdedigt Euphoria door te zeggen dat de reeks geen moraal wil brengen, maar nodig is om “hedendaagse uitdagingen van tieners te tonen”.

Euphoria toont niet de drang van iedere ouder om hun kinderen te beschermen tegen de mogelijk gruwelijke gevolgen van drugsmisbruik en ander risicovol gedrag. HBO kiest er daarentegen voor om drugsgebruik door scholieren, verslaving, anonieme seks, geweld en ander destructief gedrag dat in de wereld van vandaag gebruikelijk en wijdverbreid is, op een misleidende manier te verheerlijken en incorrect af te schilderen”, klinkt de kritiek van D.A.R.E. in een reactie aan de website TMZ.

“Het is jammer dat HBO, sociale media, recensenten van televisieprogramma’s en advertenties ervoor hebben gekozen om de show ‘baanbrekend’ te noemen in plaats van de mogelijke negatieve gevolgen te erkennen voor schoolgaande kinderen die in de wereld van vandaag met ongeëvenaarde risico’s en uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid geconfronteerd worden”, gaat de organisatie verder. Zij vragen aan HBO dan ook om samen te werken zodat de serie in de toekomst “de juiste boodschap naar kinderen kan sturen”.

“Mensen helpen zich minder alleen te voelen”

Zendaya, die naast hoofdrolspeelster ook producent is van Euphoria, heeft in Entertainment Weekly gereageerd op de kritiek op de serie. Volgens haar heeft de reeks allerminst de bedoeling om een moraal te brengen of mensen te leren hoe ze hun leven moeten leiden. Euphoria wil daarentegen helpen in het effectief tonen van de uitdagingen waar jongeren mee te maken krijgen.

“Het gevoel achter Euphoria, of wat toch onze bedoeling was, is hopelijk mensen te helpen zich een beetje minder alleen te voelen met hun ervaring en hun pijn. Misschien hebben ze zo het gevoel dat ze niet de enigen zijn die te maken krijgen met wat ze doormaken”, legt de actrice, die Rue Bennett speelt, uit.

Waargebeurde ervaringen

De kritiek van D.A.R.E. op Euphoria is best opvallend aangezien de reeks vooral de nadelen van drugsgebruik en -verslaving in beeld brengt. Zo zien we al twee seizoenen hoe Rue de strijd tegen haar verslaving niet kan winnen en heel wat mensen uit haar omgeving meesleurt in haar gevecht. Het verhaal van Euphoria is dan ook gebaseerd op waargebeurde ervaringen van bedenker, coscenarist en coregisseur Sam Levinson. Die was jarenlang drugsverslaafd en bracht een groot deel van zijn tienerjaren door in afkickklinieken, in ziekenhuizen en opvangcentra. Sinds veertien jaar is hij echter volledig clean.

Meer
Lees meer...