Zimbabwe is “meest miserabele land ter wereld”, maar hoe scoort België?

De Amerikaanse economieprofessor Steve Hanke heeft zijn jaarlijkse Hanke’s Annual Misery Index (HAMI) bekendgemaakt. Daarop prijkt Zimbabwe met voorsprong bovenaan, voor Venezuela. Beide landen ‘danken’ hun topranking vooral aan de enorme inflatie.

Het World Happiness Report van de Verenigde Naties – met Finland op kop – is ondertussen algemeen bekend. Maar wist je dat er ook een soort omgekeerde ranking bestaat? Het idee van een Misery Index is afkomstig van de Amerikaans econoom Arthur Okun en ontstond in de jaren 60. Die indicator keek toen enkel naar inflatie en werkloosheid en werd hoofdzakelijk toegepast op de Verenigde Staten.

Werkloosheid, inflatie, bankrente en bbp-groei

Steve Hanke, professor toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, breidde die index uit naar andere landen en paste ook de formule om ze te berekenen enigszins aan. Sinds 2013 publiceert hij zo jaarlijks een Hanke’s Annual Misery Index (HAMI). In de ranking van 2022, die zojuist is gepubliceerd, staan 157 landen.

Voor de negende editie van zijn ranking paste Steve Hanke de formule om zijn Misery Index Score te berekenen aan. Na een opmerking van een collega in de Wall Street Journal besloot hij werkloosheid dubbel zo zwaar te laten doorwegen. De Misery Index Score wordt nu dus berekend door bankrente, de inflatie en twee keer het percentage werkloosheid van een land op te tellen en vervolgens de reële bbp-groei van een land van af te trekken.

Van Zimbabwe tot Zwitserland

Die nieuwe berekeningsmethode heeft ook zijn weerslag op de ranking van België. Ons land is namelijk ‘gestegen’ van de 129ste plaats naar de 112de plaats. De belangrijkste reden daarvoor is de relatief hoge werkloosheidsgraad in België.

Helemaal onderaan de Misery Index vinden we Zwitserland terug, voor Koeweit en Ierland. Daarna volgen Japan, Maleisië, Taiwan, Niger, Thailand, Togo en Malta. Helemaal bovenaan de ranking vinden we Zimbabwe voor Venezuela. Beide landen hebben al lang af te rekenen met een enorme inflatie, iets wat voor hun hoge rangschikking zorgt. Zij worden gevolgd door Syrië, Libanon, Soedan, Argentinië, Jemen, Oekraïne, Cuba (de koploper van 2021) en Turkije.

Meer
Lees meer...