Left Right
scrollTop top

Zin in een goedkoop festival in het buitenland? Overweeg volgend jaar een bezoekje aan Pohoda in Slovakije


Zin in een goedkoop festival in het buitenland? Overweeg volgend jaar een bezoekje aan Pohoda in Slovakije

België is hét festivalland bij uitstek, maar toch krijgen de festivals hier steeds meer kritiek voor de manier waarop ze georganiseerd zijn. Daardoor trekken meer en meer Belgen naar festivals in het buitenland. Wij gingen een kijkje nemen op Pohoda in Slovakije en werden meteen fan.

Te veel volk, te duur, vuil, aanschuiven, … muzikaal zijn de Belgische festivals vaak top, maar voor de rest is er ieder jaar wel kritiek. Roskilde in Denemarken, Primavera Sound in Barcelona, Balaton Sound in Hongarije, Best Kept Secret in Nederland of Sziget in Hongarije trekken dan ook steeds meer Belgen aan.

Maar er zijn nog veel onbekende buitenlandse festivals. Pohoda Festival in Slovakije is daar een goed voorbeeld van, zo mochten wij zelf ondervinden. Ten eerste is het festival stukken goedkoper dan de meeste Belgische festivals. Een combiticket kost 89 euro en ook ter plaats betaal je veel minder. 7 euro voor een fles wijn, 1,60 euro voor een halve liter bier of 1,5 euro voor een stuk pizza: arm zal je er niet van worden. Het enige wat duur is, is je herbruikbare beker. Die kost namelijk 2 euro, een fortuin als je het vergelijkt met de andere prijzen. Er ligt dan ook nergens een beker op de grond.

Toch wist Pohoda dit jaar een mooie affiche samen te stellen met heel diverse headliners zoals alt-J, Solange, Jake Bugg, Boys Noize, Benjamin Clementine, The Thurston Moore Group en veel meer. Er was zelfs plaats voor enkele Belgische namen, namelijk Black Box Revelation, BLOW en TaxiWars, het jazzproject van Tom Barman van dEUS.

Nergens aanschuiven

Ook het publiek in Slovakije verdient een applausje en overstijgt in alles het cinemapubliek van Rock Werchter. Zo konden we zelf de beleving tijdens het concert van alt-J op Pohoda vergelijken met dat van het weekend ervoor op Rock Werchter. Er was veel minder volk in Slovakije, maar de beleving was stukken groter … en het optreden daardoor ook veel beter. Alle artiesten hadden duidelijk zin om er te spelen.

Dat publiek heeft trouwens niet te klagen op Pohoda. Het festival laat per dag maar 30.000 bezoekers toe. Nochtans is het festivalterrein op de luchthaven van Trenčín gigantisch. Daardoor moet je bijna nergens aanschuiven en heb je aan alle podia meer dan plaats genoeg om dicht te staan. Alleen bier tappen doen ze nogal traag, maar op dat vlak zijn wij Belgen natuurlijk verwend.

Niet vervelen

Tussen de optredens door zal je je op Pohoda ook zeker niet vervelen. In België is het een trend om meer en meer leuke eetkraampjes te plaatsen op festivalweides, maar in Slovakije gaan ze daar nog verder in. Naast meer dan genoeg keuze om een maand lang iedere dag iets anders te eten, is er ook heel wat anders te doen.

Zo kan je rolschaatsen, in een luchtballon zitten, tafelvoetbal spelen, relaxen, meedoen aan debatten, … Je kan ook altijd even tijd nemen van de prachtige omgeving tussen e bergen. Er is ook aandacht voor heel wat goede doelen. Pohoda is niet voor niets het Slovaaks voor vrede.

Natuurlijk zullen we ook blijven gaan naar de Belgische festivals, maar afgelopen weekend hebben we gezien dat het anders kan. Later we hopen dat de organisatoren van onze grote festivals dat ook eens inzien binnenkort.

Bekijk de aftermovie van 2016:

Florian Callens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…