Zit je neer? Want dit is wat onze bondgenoot Saoedi-Arabië doet met moslimterroristen in de gevangenis

Wie in Saoedi-Arabië in de gevangenis belandt, kan maar beter een jihadi of een terrorist zijn. Als je in dat land de islam “beledigt”, word je gemarteld, gaat je hoofd eraf. Als je als vrouw met een auto rijdt, krijg je zweepslagen. Maar als je een aanslag hebt gepleegd of lid bent van een terroristische organisatie … dan mag je naar een speciale instelling. Op hotel is een betere omschrijving wellicht. Het is echt hallucinant hoe luxueus het daar is.

Een journalist van The Washington Post kon een kijkje gaan nemen in al-Hair, één van de vijf gevangenissen die de Saoedi’s speciaal hebben gebouwd om uitsluitend moslimterroristen te huisvesten. Het gaat wel degelijk om mensen die bom- of andere aanslagen hebben gepleegd en lid waren (zijn) van groeperingen zoals al-Qaida en Islamitische Staat. Foto’s nemen mocht hij niet wegens “veiligheidsredenen”. Maar wat hij zag was hallucinant.

Gewone cel: vier sterren maar wel gratis snacks

Elke “gewone” cel heeft z’n eigen private douche, een raam met zicht en een flatscreen tv. De gevangenen leken ook vrij te kunnen rondlopen in de instelling. In de gangen staan bankautomaten waar de gevangenen geld kunnen afhalen. Voor wat ze dat nodig hebben, is maar de vraag, want in de cellen hangen “plastic bags filled with cookies, candy bars, apples and bananas”. Misschien om sigaretten te kopen?

Sekskamers: vijf sterren.

We zijn er nog niet hoor. Al-Hair heeft 38 peeskamers. Elke terrorist mag immers per maand minstens vijf uur met z’n madam spelen. In zo’n sekskamer vind je een queen-size bed, een gevulde ijskast, een tv en uiteraard een grote badkamer. Er liggen reservelakens, er staat een tafeltje met een uitgebreide selectie thee en bord met snoep en pralines. Geurkaarsen mogen uiteraard niet ontbreken.

Familiekamers: buiten categorie, inclusief non-stop buffet

Voor wie zich “goed gedraagt” zijn er 18 “familiekamers”. Dat zijn appartementen waar de terroristen tot negen familieleden kunnen ontvangen en laten slapen. Er worden dagelijks verse bloemen gezet in die kamers en er is een rijkgevuld buffet. Buiten is er een speeltuintje voor de klein mannen.

Wiens echtgenoot in Saoedi-Arabië in de cel belandt voor terrorisme, moet sowieso geen klagen hebben. De Saoedische overheid geeft een uitkering aan de echtgenote of ouders van zo’n gevangene en bovenop nog een tegemoetkoming om eten te kopen, huur te betalen en schoolkosten te betalen. Ze betaalt zelfs de vliegtuigtickets en eventuele hotelkosten die familieleden maken als ze op bezoek komen. Zelfs voor niet-Saoedische terroristen, wiens familie uit het buitenland moet komen.

Naar een trouwfeest? Geen probleem! Hier is 2.500 euro om een cadeau te kopen

Het is blijkbaar ook geen probleem voor de meeste terroristen om de gevangenis te verlaten om een begrafenis of huwelijk bij te wonen. Ze moeten dan wel het gezelschap van bewakers dulden, maar anderzijds: als ze naar een trouw gaan krijgen ze geld van de Saoedische staat om een cadeau te kopen. Tot 2.500 euro in cash. Alsjeblieft.

Er zijn vijf gevangenissen zoals al-Hair, speciaal voor terroristen ondertussen. Omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van een aantal internationale coalities kunnen de Saoedi’s niet anders meer dan terroristen in de gevangenis steken. Officieel heet het dat het luxe-leventje dat de terroristen genieten in de gevangenis deel uitmaken van een doordachte strategie.

“This is what Islam tells us to do”

Generaal Mansour al-Turki, wiens Mabahith (de geheime politie van Saoedi-Arabië) verantwoordelijk is voor de 3.500 terroristen die in die vijf gevangenissen zitten, verwoordt het zo: “Our strategy is to take care of these people to make the community better. This is what Islam tells us to do. The Saudis have a long-standing program of placing those convicted of terrorism-related offenses in an intensive program of education and religious study designed to try to alter their thinking and behavior.”

Volgens de Saoedi’s werkt het, want “slechts 20 procent van wie de gevangenis verlaat, hervalt in terroristische activiteiten”. En, “we mogen uiteraard niet overdrijven”, want de extraatjes die de terroristen genieten “kosten slechts 35 miljoen euro per jaar” zeggen ze bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saoedi-Arabië.

Geen terrorist? Da’s dan erger. Véél erger.

De ongeveer 50.000 gevangenen die in de 20 “gewone” gevangenissen van Saoedi-Arabië of de 90 lokale strafinrichtingen zitten, hebben geen recht op die extraatjes. Elke maand worden in het land ongeveer tien mensen terechtgesteld (ze worden voornamelijk onthoofd) voor het overtreden van de sharia. Bezit van cannabis, homoseksualiteit, tovenarij, hekserij (echt) en het beledigen van de islam zijn de belangrijkste misdrijven. Onder dat beledigen van de islam valt het als vrouw rijden met een auto, het openen van een online forum en het dissident gebruiken van Twittter. In twee gevallen volstond het om de vader te zijn van zo’n overtreder om je hoofd te verliezen. 

Wie kritiek uit op het beleid, belandt er onverbiddelijk in de cel, zoals Raif Badawi nog mocht ondervinden, een blogger die beschuldig wordt van “afvalligheid”, waarop normaal de doodstraf staat, maar Badawi wist die straf echter te ontlopen doordat hij tijdens de zitting in Djedda driemaal de islamitische geloofsbelijdenis uitsprak. 

Vrijdag = zweepdag

Hij kreeg wel tien jaar cel, omgerekend 226.000 euro boete en duizend zweepslagen. Badawi krijgt sinds 9 januari elke vrijdag in het openbaar vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah. De advocaat van Badawi, Waleed Abulkhair, werd veroordeeld na het opzetten van een mensenrechtenorganisatie en kreeg 15 jaar cel voor “schuldigbevinding aan ondermijning van het regime, opruiing en het beledigen van de rechterlijke macht”. 

“Other human rights problems reported included torture and other abuses; overcrowding in prisons and detention centers; holding political prisoners and detainees; denial of due process; arbitrary arrest and detention; and arbitrary interference with privacy, home, and correspondence. Violence against women, trafficking in persons”, staat er in het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is volgens dat rapport veelvuldig sprake van marteling en er staat bijvoorbeeld in hoe dissidenten een bijtend zuur moeten drinken opdat ze hun tong niet meer zouden kunnen gebruiken om heiligschennis te plegen. 

Meer
Lees meer...