Zo simpel is het: wie geld genoeg heeft, koopt gewoon een Europees paspoort. Legaal

Zo simpel is het: wie geld genoeg heeft, koopt gewoon een Europees paspoort. Legaal

De regering van Cyprus, een EU-lidstaat, verdient miljarden met de verkoop van paspoorten aan superrijken uit onder meer Rusland en Oekraïne. Met een Europees paspoort hebben mensen het recht om zich overal in de EU te vestigen en zich vrij te verplaatsen binnen het Schengengebied. Ook Spanje, Portugal, Malta en Hongarije hebben gelijkaardige programma’s.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn alleen al vorig jaar 400 paspoorten verkocht in Cyprus aan mensen die belang hebben bij het staatsburgerschap van een EU-land.

Cyprus verleent het staatsburgerschap, en daarmee een Europees paspoort, aan iedereen die meer dan 2 miljoen euro investeert in vastgoed of 2,5 miljoen in bedrijven of staatsobligaties. De investeerder hoeft niet op Cyprus te gaan wonen en ook niet de taal te leren.

Dat “golden visa”-programma bestaat sinds 2013. Volgens The Guardian heeft het de Cyprioten sindsdien ruim 4 miljard euro opgeleverd.

Russen

Onder de mensen die van de regeling hebben geprofiteerd zijn volgens de krant een voormalige Russische parlementariër en een Oekraïense miljardair met een gok-imperium. Sommige namen op de lange lijst van nieuwe Cyprioten zouden in verband worden gebracht met corruptie.

Het ministerie van Financiën in Cyprus zegt dat het programma is bedoeld voor “eerlijke investeerders” en dat iedereen die voor een paspoort in aanmerking wil komen, streng wordt gecontroleerd. Verder wijst het ministerie erop dat Cyprus niet het enige EU-land is dat paspoorten verstrekt in ruil voor grote investeringen.

Onder meer Spanje, Portugal, Malta en Hongarije hebben vergelijkbare regelingen.

Gesponsorde artikelen