Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs, blijft voorlopig op haar post nadat de gemeenteraadsverkiezingen in Genk geen burgemeesterssjerp voor haar opleverden. De huidige burgemeester, Wim Dries (cd&v), kwam als winnaar uit de bus. Toch blijft Demir ambitieus en hoopt ze op een plaats in het lokale bestuur van Genk.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Genk wist de cd&v van zittend burgemeester Wim Dries de grootste partij te blijven met 43,2 procent van de stemmen. De N-VA van Demir deed het echter ook goed en behaalde 30,1 procent, een significante stijging ten opzichte van vorige verkiezingen. Een derde blok, bestaande uit Vooruit en Groen, eindigde met 10,5 procent. Hoewel Demir haar droom om burgemeester te worden niet kon waarmaken, blijft ze vastberaden om iets te betekenen voor haar stad.
“Ik ben een mijnwerkersdochter, mijn vader is hier in de jaren 70 komen werken. Als je dan iets kan terugdoen voor je stad, is dat heel mooi”, zei Demir in een interview met De Tijd. Ze blijft dus minister, maar houdt de lokale politiek scherp in het oog.
Kritiek op Demirs onderwijsbeleid
Ondertussen is er kritiek vanuit de Vlaamse oppositie op Demir, die zich volgens hen te veel heeft gefocust op haar burgemeesterskandidatuur. Er zou zelfs sprake zijn van “breuken” in haar onderwijsbeleid. Demir wuift deze kritiek echter weg en benadrukt dat haar ministeriële werk nooit stil heeft gelegen.
“Ik heb vorige week ook gewerkt, hè. Jullie denken allemaal dat ik achterovergeleund heb, maar zo werkt het niet”, zei ze in een reactie. Volgens haar zal het vertrouwen in het onderwijs hersteld worden, en blijft ze vastberaden om haar functie naar behoren uit te voeren.
Coalitiebesprekingen in Genk
Hoewel Demir geen burgemeester werd, blijft ze betrokken bij de toekomst van het stadsbestuur. Ze hoopt dat haar partij, N-VA, kan deelnemen aan de nieuwe coalitie in Genk. “Een op de drie Genkenaars heeft voor ons gestemd. Dat is ongezien. We hebben zelfs een extra zetel”, zegt Demir.
De huidige burgemeester, Wim Dries, staat voor de keuze om een coalitie te vormen met ofwel N-VA ofwel Vooruit-Groen. Demir is duidelijk: “Genk heeft een stevige meerderheid en stabiele coalitie nodig. Daarom reiken wij de hand uit naar de burgemeester.” Volgens haar mag Dries het “signaal van de kiezer” niet negeren.
Burgemeester Wim Dries heeft aangegeven gesprekken te zullen voeren met zowel N-VA als Vooruit-Groen. Deze gesprekken zullen afzonderlijk plaatsvinden, en Dries heeft twee weken de tijd om een definitieve keuze te maken. Hij hoopt echter sneller tot een akkoord te komen. “We hopen natuurlijk dat we eerder landen met een coalitie”, gaf hij aan.