Zwakke euro maakt energiecrisis in Europa nog erger: olie wordt duurder

De euro was dinsdag voor het eerst in twee decennia evenveel waard als de dollar. De afzwakkende euro maakt een nu al desastreuze energiecrisis in Europa (en meer specifiek in de eurozone) nog erger. De sterke greenback jaagt de prijzen van producten waarvan de prijs in dollar wordt uitgedrukt, waaronder olie, verder de hoogte in.

De euro blijft de wind van voren krijgen. De Europese eenheidsmunt was dinsdag eventjes evenveel waard als de Amerikaanse dollar. Op het moment van dit schrijven dobberde de euro weer iets hoger dan de pariteit met de greenback. Begin dit jaar was onze munteenheid nog 1,135 dollar waard.

Evolutie koers euro/dollar

Olie wordt duurder

Een zwakke euro heeft tal van financiële en economische gevolgen. Zo krijgt onze export een boost omdat het voor Amerikanen goedkoper is om spullen uit de eurozone te kopen. Importproducten worden dan weer duurder en dat is geen onbelangrijk gegeven. De prijs van sommige energieproducten wordt immers in dollar uitgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan olie.

Een schrale troost: de olieprijzen zijn de afgelopen dagen fors gedaald, waardoor olie aanzienlijk goedkoper is dan een maand geleden. We nemen een vat Brent-olie, de referentieprijs voor het zwarte goud in onze regio, als voorbeeld. Op 14 juni kostte zo’n vat 125 dollar. Een euro was toen 1,045 dollar waard. In onze munteenheid betaalden de aankopers ongeveer 120 euro voor een vat.

Nu is de prijs van een vat Brent-olie gedaald naar 100,4 dollar. Als we ons op de huidige wisselkoers baseren, komt de prijs in euro uit op 99,65 euro. Was de olieprijs niet gewijzigd sinds 14 juni, dan zou een vat Brent-olie over de toonbank gaan voor 124,6 euro.

Een vicieuze cirkel

“Europa zit in een vicieuze cirkel”, merkt beleggingsstrateeg Charles-Henry Monchau op in een reactie tegenover het persagentschap Bloomberg. “Hoge energieprijzen doen de Europese economie pijn, waardoor de euro aan kracht verliest. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat het duurder wordt om energie in te voeren.”

De Europese Centrale Bank kan momenteel zeer weinig veranderen aan de situatie. De ECB staat net op het punt de rente te verhogen om de torenhoge inflatie te bestrijden. “Ik ben niet zeker of de tools van de ECB in dit scenario kunnen werken”, zegt Prashant Agarwal, portfoliomanager bij de vermogensbeheerder Pictet Asset Management. “Was dit in het verleden gebeurd, kon de centrale bank meer maatregelen nemen om de problemen aan te pakken, omdat de inflatie toen laag was.”

(evb)

Meer
Lees meer...