Zweden mikt op zonnepanelen om kernenergie te vervangen, maar is er wel genoeg zon in de winter?

Het grootste zonnepark van Zweden werd deze maand officieel geopend. Hoewel het Scandinavische land beduidend minder zon heeft dan veel andere Europese landen, wordt er toch in toenemende mate gerekend op zonne-energie als alternatieve bron voor de recent gesloten kernreactoren.

Het zonnepanelenpark in Skurup, gebouwd door de firma Alight, werd besteld door de horecagroothandelaar Martin & Servera en zal de helft van de jaarlijkse stroomconsumptie van dat bedrijf kunnen voorzien. Het is volgens Harald Overholm, de topman van Alight, illustratief voor de opmars van zonne-energie in Zweden, en dan vooral in het zuiden van het land.

“Zonne-energie is in Zweden twee keer zo populair als windenergie in opiniepeilingen,” zo zegt hij aan nieuwsdienst Bloomberg. “Het stoort niet, het creëert meer biodiversiteit, het sluit ander gebruik van het land op lange termijn niet uit, er geen verandering van het zicht op de horizon, we creëren geen geluiden, er zijn weinig dingen om tegen te zijn”, zo somt hij alle voordelen van zijn sector op.

Afbouw kernenergie

De vraag naar zonnepanelen zit in zuid-Zweden, en zowel bij particulieren als bedrijven, fors in de lift na de recente sluiting van twee van de vier kernreactoren op de site van Ringhals. Bedrijven als Martin & Servera hebben geen zin om van (dure) import afhankelijk te zijn en laten daarom zonneparken bouwen. Het ene project na het andere wordt aangekondigd.

De winter van 2021-2022 heeft duidelijk gemaakt dat de stroom uit kernenergie niet zomaar vervangen kon worden door waterkracht- of windenergie-projecten. Door een gebrek aan opwekkingscapaciteit en overbelaste netten werd het zuiden van Zweden soms gedwongen om stroom in te voeren.

Gebrek aan zon

Er is wel een probleem. Tijdens de donkerste decembermaand krijgt Zuid-Zweden slechts de helft van het aantal zonne-uren tegenover pakweg München, of ongeveer een kwart in vergelijking met Madrid. Daardoor kan zonne-energie nooit een perfecte vervanger worden voor de stroomlevering uit kernenergie, die stabiel is de klok rond.

Toch loont een massale uitbreiding van het aantal zonnepanelen naar 2 gigawatt – of ongeveer het vermogen dat wegviel met de twee kernreactoren – de moeite, zeggen Zweedse energie-experts aan Bloomberg, omdat de extra capaciteit op zijn minst de stroomprijzen in het zuiden van Zweden zal kunnen drukken.

Meer
Lees meer...