Hoewel de meeste landen op dit moment mensen proberen thuis te houden door boetes uit te schrijven, heeft Zweden een heel eigen manier uitgewerkt om hun inwoners aan social distancing te laten doen. Hun geheime wapen? Kippenstront.
De Zweden vieren elk jaar op de nacht van 30 april op 1 mei Walpurgisnacht. Dan komen ze samen rond een kampvuur om de heilige Walburga te herdenken. Maar dit jaar kon die viering niet doorgaan. Zweden heeft geen lockdown, maar evenementen met meer dan 50 personen worden wel afgelast. Toch vreesden de autoriteiten voor samenscholingen in het park, dus grepen ze in.
1.000 kilo kippenstront
In het park van Lund, waar normaal heel wat mensen samenkomen om Walpurgisnacht te vieren, werd 1.000 kilo kippenstront gedumpt. Daarmee hoopten de autoriteiten de mensen weg te houden uit het park omdat de geur allesbehalve aanlokkelijk is.
Op Facebook werd een video gedeeld waarop te zien was hoe de mest verdeeld werd over het park. In de caption bij die video was te lezen dat de mest ervoor zou zorgen dat mensen “kunnen genieten van groene en mooie lente- en zomerdagen”. Maar om dat te doen, zullen ze tegenwoordig toch met een wasknijper op hun neus moeten afzakken naar het park.
Geen lockdown
Zweden heeft dus, als één van de weinige landen in Europa, geen nationale lockdown. Al heeft de regering wel een aantal beslissingen genomen. Waaronder dus een tijdelijke ban op evenementen met meer dan 50 personen.
Maar je kan natuurlijk nooit zeker genoeg zijn, zo dacht de burgemeester van Lund, Philip Sandberg. “We willen niet het nieuwe epicentrum van het coronavirus worden, dus doen we wat we kunnen door het gras te bemesten en de mensen veilig te houden”, zo klinkt het in een interview met CNN. “Het is bewezen dat parken een verhoogd risico vormen om het coronavirus te verspreiden omdat er veel mensen samenkomen, daarom vonden we dit een belangrijke maatregel. Het zal er stinken naar kippenstront, dus zal het niet aangenaam zijn om er rond te hangen. Maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat het park mooi zal zijn tegen de zomer.” Twee vliegen in één klap dus.