Niemand in België doet nachtwerk, specifiek voor e-commerce. Vreemd toch, want het is niet alsof de Belg niet online shopt. Alleen: die business verdwijnt volledig naar het buitenland, vooral de Nederlanders nemen helemaal de Belgische markt én de bijhorende jobs. Daarmee is de aanpak van de regering, die trots aankondigde de hindernissen rond nachtwerk weg te halen, absoluut geen succes. Vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) clashen erover.
Niemand twijfelt erover dat je de e-commerce niet kan tegenhouden. De Belg shopt massaal online, en de pakjes komen gewoon de volgende dag vlot toe bij klanten die online dingen bestellen. Alleen, wie heeft die pakjes verwerkt, vaak ’s nachts? De kans is erg groot dat het geen Belgische arbeiders waren, want in ons land loopt het nog steeds bijzonder stroef om nachtwerk te kunnen uitvoeren dat betaalbaar is voor een bedrijf.
Nochtans staat dat nachtwerk al sinds de start van de regering hoog op de agenda van vicepremier Alexander De Croo (Open Vld). Als minister van de digitale agenda maakte hij het een van z’n stokpaardjes om e-commerce en dat bijhorende nachtwerk eindelijk mogelijk te maken in dit land. Als het aan hem lag, voerde de regering zelf nieuwe regels in, die toelaten aan bedrijven om hun arbeiders flexibeler in te zetten en de kosten voor nachtwerk fel zouden doen dalen. Nu zijn Belgische bedrijven niet competitief ten opzichte van de buurlanden.
Alleen, dat was niet de methode van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Die vreest de vakbonden in dit dossier, want die zijn er als de dood voor dat de kosten van nachtwerk, lees de lonen van arbeiders, fel zouden dalen. En dus stelde Peeters voor om elk bedrijf afzonderlijk een deal te laten maken met de vakbonden: een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over nachtarbeid in de sector van de webwinkels per bedrijf.
“De aanpak van Peeters werkt niet”
In december kondigde Peeters dat compromis triomfantelijk aan: eindelijk zou het probleem opgelost zijn. Het tegendeel blijkt waar: er is gewoon geen enkel bedrijf dat al zo’n cao afsloot. Om te beginnen duurde het tot maart voor het koninklijk besluit eindelijk gepubliceerd werd, maar sindsdien is er dus niemand ingegaan op de mogelijkheid.
“De aanpak van de minister van Werk werkt duidelijk niet. We zullen in de toekomst moeten samenzitten om een oplossing te zoeken”, haalt De Croo nu uit naar Peeters via De Tijd. “We zien dat er geen vraag is. Maar ik kan dat moeilijk geloven, als je ziet dat e-commerce in de rest van Europa boomt.” De Croo wil eigenlijk gewoon nachtwerk in de e-commerce wettelijk mogelijk maken, zonder die omweg via de cao’s met elk bedrijf.
Peeters wil daar niet van weten. “Er is in december 2015 een akkoord bereikt met de sociale partners van de distributie- en handelssector. Dat moet nu op sectoraal niveau worden uitgewerkt. Ik ben ervan overtuigd dat het beter is dat een sector een kader-cao afsluit en dat de sociale partners daar hun schouders onder zetten, dan dat de regering een wetswijziging van bovenaf doorvoert. Ook bij een wetswijziging zou men nog op bedrijfsniveau akkoorden moeten sluiten. Dat zal het proces dus niet versnellen.”