10.000 mensen in Brussel op straat tegen racisme

In Brussel zijn zo’n 10.000 mensen op straat gekomen voor een Black Lives Matter-betoging op en rond het Poelaertplein. Ze protesteren tegen racisme en overdreven politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de Verenigde Staten. De betoging verliep aanvankelijk rustig, maar op het einde liep het toch uit de hand en moest de politie ingrijpen.

Over heel de wereld komen steeds meer mensen op straat om te betogen tegen racisme. De aanleiding voor de acties is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door een politieagent bijna twee weken geleden in de Amerikaanse stad Minneapolis. Kort daarna ontstonden eerste in de Verenigde Staten en daarna ook in andere landen protestacties van Black Lives Matter.

Vandaag stonden ook in België acties gepland. Na een lang overleg met de organisatoren besloot de stad Brussel om de betoging te ‘tolereren’ ondanks de coronamaatregelen. De organisatie riep wel op om ook in andere steden op straat te komen om zo te vermijden dat een te grote groep mensen naar Brussel kwam.

Mondmaskers

Toch kwamen heel wat meer mensen dan verwacht naar het Poelaertplein. Volgens de politie waren er zo’n 10.000 betogers. Daardoor was het moeilijk om voldoende afstand te bewaren. Steward deelden wel mondmaskers uit aan de aanwezigen.

“De moord op George Floyd in de VS heeft duidelijk veel mensen wakker geschud. Veel mensen zijn het politiegeweld dat systematische tegen zwarte mensen gebruikt wordt, beu”, zegt Ange Kazi, woordvoerster van organisator Belgian Network for Black Lives (BNFBL), aan VRT.

Rellen

De betoging verliep aanvankelijk heel rustig. De politie was aanwezig, maar moest lang niet ingrijpen. Na afloop kwam het toch tot rellen in de Matongéwijk. Enkele honderden relschoppers zochten er de confrontatie op met de politie en gooiden met flessen en stenen. Ruiten van winkels worden ook ingegooid. De politie moet uiteindelijk het waterkanon inzetten.

Arrestaties in Antwerpen

Ook in Gent en Antwerpen waren gelijkaardige manifestaties georganiseerd. In Antwerpen had de stad en de politie geen toestemming gegeven, maar kwamen toch 1.200 mensen samen op het Steenplein. Ze hielden zich grotendeels aan de coronamaatregelen. Na afloop ging een grote groep jongeren naar de Groenplaats, waar ze door de politie werden aangemaand om weg te gaan. Toen dat niet gebeurde pakten de ordediensten meer dan 100 manifestanten op. Ze mogen zich aan een GAS-boete verwachten.

De organisatie reageerde na afloop op de incidenten. Ze uitten hun teleurstelling over het feit dat niet iedereen naar huis ging, maar hadden ook kritiek voor het optreden van de ordediensten. “100 mensen werden bijeengedreven alsof het een kudde dieren was. Zonder een lezing van de rechten, zonder een uitleg. Mensen die waarschijnlijk gewoon de tram gingen nemen”, valt te lezen op een persmededeling op Facebook. “De manifestanten die werden opgepakt, blijken naar containers buiten Antwerpen gebracht te zijn, ook dit is een schending van de rechten van verdediging, vermoeden van onschuld en de menselijke waardigheid. Politieagenten dekten hun naamplaatjes af zodat ze niet geïdentificeerd konden worden. Dit kan niet.”

OFFICIEEL PERSBERICHT: Antwerpen 17.02 Correcte versie Belgian Youth Against Racism organiseerde zondag 7 juni op het…

Geplaatst door Belgian Youth Against Racism op Zondag 7 juni 2020

Gent

Ook in Gent had de stad geen toestemming gegeven om samen te komen. De initiatiefnemers wilden als alternatief dat iedereen zijn schoenen ging komen neerzetten rond het beeld van Koning Albert I in het Zuidpark. Zo’n 750 betogers bleef ter plaatse. Ze hielden 8 minuten en 46 seconden stilte ter nagedachtenis van George Floyd. Dat is namelijk de tijd dat de politieagent zijn knie op hem hield voor hij buiten bewustzijn raakte.

De politie van Gent liet weten dat alles rustig verliep. Toch mag de organisatie zich aan een boete verwachten omdat de actie niet was toegelaten.

Meer
Lees meer...