10 bedrijven die de planeet harder vervuilen dan alle Amerikanen samen

Het VN-klimaatrapport dat vorige week uitlekte, bewijst nog maar eens dat onze vervuilende levensstijl zijn houdbaarheidsdatum ver overschreden heeft. Meer zelfs, als we met z’n allen blijven consumeren zoals we nu bezig zijn, is het einde der tijden sneller in zicht dan je zou denken … Vooral voor de olie- en gassector is het dringend tijd om aan de alarmbel te trekken!

Wij Vlamingen mogen ons al behoorlijk schamen: samen stoten we jaarlijks zo’n 75 à 90 miljoen ton CO2 uit. En zoals het een echte Amerikaan betaamt, doet die er natuurlijk nog een flinke schep bovenop: in 2010 zorgden de Verenigde Staten voor een CO2-uitstoot van liefst 5,43 miljard ton

Helaas is dat nog niks vergeleken met de belasting op het milieu die de grote olie- en gasmaatschappijen wereldwijd teweegbrengen … Deze tien bedrijven maken het wel erg bont:

1. SAUDI ARAMCO, Saudi-Arabië

De staatsoliemaatschappij van Saudi-Arabië, die ruwe olie, aardgas en petroleumproducten produceert en verdeelt, is de grootste oliemaatschappij ter wereld. Om je een idee te geven: het bedrijf heeft een capaciteit van zo’n 10 miljoen vaten olie per dag.

CO2-uitstoot per jaar? 1,55 miljard ton

Compensatie? 3/5. Aramco investeert in verschillende programma’s die nieuwe technologieën ontwikkelen om hun CO2-uitstoot te verminderen.

2. GAZPROM, Rusland

Tot Rusland het leuke plan kreeg ons te gaan boycotten, was Europa al meer dan 40 jaar de belangrijkste afnemer van dit grootste aardgasbedrijf ter wereld. Wereldwijd bezitten ze de grootste aardgasreserves en in Rusland zijn ze de enige producent en exporteur van vloeibaar aardgas.

CO2-uitstoot per jaar? 1,37 miljard ton

Compensatie? 2,5/5. Gazprom plantte al meer dan 100.000 bomen en wil in de toekomst een deel van hun wagenpark uitrusten met een LPG-tank. 

3. NATIONAL IRANIAN OIL COMPANY, Iran

Dat Iran één grote oliebron is, zal je niet verbazen. Dat de Iranese overheid er meteen beslag op legde, vermoedelijk ook niet. Deze oliemaatschappij, die zowel olie als aardgas produceert en distribueert, is de nummer 3 van de wereld.

CO2-uitstoot per jaar? 867 miljoen ton

Compensatie? 0,5/5. Weinig initiatieven, al overwegen ze wel emissiehandel, waardoor ze verplicht moeten investeren in hernieuwbare energie. 

4. COAL INDIA, India

In India zit er blijkbaar nog steeds een overvloed aan steenkool in de grond … maar voor hoe lang nog? Voorlopig mag dit overheidsbedrijf zich nog de grootste steenkoolproducent ter wereld noemen, verantwoordelijk voor ongeveer 81 % van de productie in India.

CO2-uitstoot per jaar? 830 miljoen ton

Compensatie? 3/5. Coal India plantte al zo’n 78 miljoen bomen over een oppervlakte van 33.700 hectare. 

5. EXXONMOBIL, Verenigde Staten

ExxonMobil, olieproducent uit Texas en moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso, is één van de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen. De zogenaamde ‘supermajors’ hebben een enorme economische impact op onze westerse industriële maatschappij.

CO2-uitstoot per jaar? 655 miljoen ton

Compensatie? 3/5. ExxonMobil wil investeren in technologieën die aardgas zuiveren, samenwerken met autofabrikanten voor zuiniger brandstofverbruik, en een nieuwe generatie auto’s op elektriciteit en waterstof realiseren.

6. PETROCHINA, China

Natuurlijk is ook China, als opkomende nieuwe wereldmacht, een grote speler op de internationale energiemarkt. Overheidsbedrijf PetroChina produceert, verwerkt en verdeelt olie en aardgas en is sinds haar oprichting in 1999 de grootste olieproducent van China.

CO2-uitstoot per jaar? 614 miljoen ton

Compensatie? 2,5/5. Als eerste bedrijf in China kocht PetroChina gecertifieerde emissiereducties voor CO2-compensatie bij de windenergiegroep Longyuan.

7. PEMEX, Mexico

Petróleos Mexicanos, het grootste bedrijf in heel Latijns-Amerika, is de staatsoliemaatschappij van Mexico, waar het een monopolie heeft op de winning, verwerking en verkoop van aardolie en aardgas. Bekend van het olielek in de Golf van Mexico in 1979, het grootste in de geschiedenis tot dan toe.

CO2-uitstoot per jaar? 602 miljoen ton

Compensatie? 0/5. Pemex kampt voortdurend met olielekken en door hun recente boringen naar schaliegas maken ze hun impact op het milieu alleen maar groter.

8. BP, Verenigd Koninkrijk

Sinds de fusie met American Oil Company gaat BP door het leven als ‘Beyond Petroleum’: één van de zes ‘supermajors’ die wereldwijd actief is in zo’n 80 landen. Je kent hen van het in 2010 gezonken boorplatform in de Golf van Mexico, de grootste milieuramp uit de geschiedenis van de VS.

CO2-uitstoot per jaar? 554 miljoen ton

Compensatie? 2/5. Goede initiatieven, zoals het in 2006 gelanceerde BP Target Neutral, verdwijnen in het niets sinds BP recent z’n pijlen op het Noordpoolgebied richtte.

9. PEABODY ENERGY, Verenigde Staten

De Verenigde Staten moeten op vlak van steenkool niet onderdoen voor India: op de private markt is Peabody Energy het grootste steenkoolbedrijf ter wereld. Met hun steenkoolproductie wordt ongeveer 10 % van de elektriciteit gegenereerd in de Verenigde Staten.

CO2-uitstoot per jaar? 519 miljoen ton

Compensatie? 4/5. Peabody investeert in technologieën om de nadelige milieueffecten van hun mijnactiviteiten om te keren. Bovendien zijn ze partner in het ‘near-zero emissions’ GreenGen-project in Tianjin, China.

10. PETRÓLEOS DE VENEZUELA, Venezuela 

De oliereserves in Venezuela horen bij de grootste ter wereld. Exploratie, productie, raffinage, export … alles wordt gecontroleerd door staatsbedrijf PDVSA. Pittig detail: na de stakingen van 2002 werden zo’n 19.000 werknemers ontslagen en vervangen door aanhangers van wijlen Hugo Chavez.

CO2-uitstoot per jaar? 485 miljoen ton

Compensatie? 2,5/5. Begin dit jaar sloot PDVSA met het Ministerie voor Milieuzaken van Venezuela een overeenkomst die de milieu-impact en de exploitatiekosten van olieboringen moet reduceren.

In totaal hebben deze tien bedrijven dus een goeie 8 miljard ton CO2 uitgestoten in 2010. Ter vergelijking: de totale uitstoot wereldwijd lag op 30,6 miljard ton. Deze bedrijven waren dus verantwoordelijk voor 26,14 % van de totale CO2-uitstoot wereldwijd.

Bron: www.carbonmajors.org – cijfers uit 2010

Tijd voor actie!

De conclusies van de VN zijn niet min: als we de wereldwijde CO2-emissies niet razendsnel terugdringen, is de opwarming van de aarde definitief onomkeerbaar. En hoe kun je de mensheid beter wakker schudden, dan door hen met de neus op de feiten te drukken? Doe mee aan de GoPro Nature Award 2014 en toon ons de schoonheid van onze inheemse natuur in een kort filmpje, voor het te laat is! Grijp je GoPro-camera en leg al dat moois vast voor de volgende generaties … Wie weet ga jij wel aan de haal met de hoofdprijs van € 10.000!

http://www.gopronatureaward.be

Meer
Lees meer...