10 redenen waarom iedereen vrijwilligerswerk zou moeten doen

Het is ‘Week van de vrijwilliger’, dus worden de maar liefst één miljoen Vlamingen die actief zijn als vrijwilliger in de bloemetjes gezet. En terecht, want een pak organisaties steunen op die mensen. Maar vergeet niet: ook voor de vrijwilligers zelf biedt het werk een pak voordelen. Dit zijn dan ook 10 redenen waarom iedereen vrijwilligerswerk zou moeten doen.

1. Het staat goed op je cv …

Giphy

En op je profiel op LinkedIn. Werkgevers zullen zien dat je moeite doet om bezig te blijven en om ervaring op te doen. Het toont ook dat je gemotiveerd bent en bereid bent om dingen te doen zonder eigenbelang.

2. … en er kan een job uit voortvloeien

Giphy
Als er een job vrijkomt in de organisatie waarin je vrijwilligerswerk doet, zullen ze misschien wel aan jou denken. En ook: als je ergens anders solliciteert, kunnen ze een goed woordje voor je doen.

3. Je leert nieuwe vaardigheden

Giphy
Vrijwilliger bij het Rode Kruis, de brandweer, in een bejaardentehuis of zorgcentrum, enzovoort: je zal zeker iets leren. Niet alleen vaardigheden die je helpen in de zoektocht naar een job, maar ook dingen die jou persoonlijk vooruithelpen. Meer ervaring en meer zelfvertrouwen bijvoorbeeld. 

4. En je ontdekt wat je graag doet (of niet)

Giphy

Je weet niet echt wat je wil doen van job? Dan is vrijwilligerswerk een ideale manier om dat te weten te komen. Je kan proeven van verschillende jobs en verschillende functies.

5. Je leert een pak nieuwe mensen kennen

Giphy
Nieuwe mensen die vrienden kunnen worden, zeker omdat het om gelijkgestemde zielen gaat. Of nieuwe mensen die een vacature voor jou hebben. Je weet maar nooit.

6. Je hebt iets (leuks!) te doen

Giphy
Stilzitten en nietsdoen went erg snel, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt en haast niks meer doet. Door vrijwilligerswerk te doen, blijf je echter bezig en kom je onder de mensen. Dat is heel belangrijk om vooruit te geraken.

7. Je geeft andere mensen een goed gevoel …

Giphy
Je kan met mensen praten, iets goeds doen, mensen (of dieren) helpen. Kortom: je kan iemand een goed gevoel geven en een verschil maken.

8. … én je krijgt er zelf een goed gevoel van

Giphy

En dat alles zorgt natuurlijk ook bij jou voor een goed gevoel. Je weet dat je goede dingen doet, blijft bezig en kweekt zelfvertrouwen. Bovendien zou vrijwilligerswerk ook je stressgehalte verlagen en een boost geven aan je humeur.

9. Het is flexibel

Giphy

Vrijwilligerswerk is niet helemaal hetzelfde als ‘echt’ werken. Je hebt wel verantwoordelijkheden en druk, maar je bent nooit verplicht.

10. En last but not least: het is ongelofelijk plezant

Giphy
Je kan er niet alleen voldoening uithalen, maar je ook echt amuseren. Denk maar aan vrijwilligerswerk bij een sportvereniging, werkvakanties, enzovoort. Plus: het is ook wat je er zelf van maakt, natuurlijk.

Dus: waar wacht je nog op?

Memecrunch
Meer
Lees meer...