10 tips om je volgende reis te kiezen

10 tips om je volgende reis te kiezen

Als je houdt van reizen, is een bestemming kiezen soms heel moeilijk. Je wil waarschijnlijk heel de wereld zien, maar naar waar ga je eerst? Deze tips zullen je zeker op weg helpen. 

1. Waarom wil jij op reis?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom wil ik op reis? Hierdoor zal je sneller ontdekken welke bestemming ideaal is voor jou. Beantwoord deze vraag ook heel goed, en niet alleen met “omdat ik gewoon wil relaxen”. Dat is zeker niet voldoende.

Ga in detail en stel jezelf meerdere vragen om te weten wat je doel is. Wat wil je doen op vakantie? Wil je veel bezienswaardigheden bekijken of eerder een avontuur beleven? Misschien een combinatie van de twee en af en toe kunnen feesten?

Veel keuze dus! Noteer gewoon wat je wil doen en bekijk dan wat je opties zijn. De antwoorden op deze vragen moeten ook niet al te serieus zijn. Je kan evengoed op reis willen, omdat je mooie foto’s wil op je Instagram. Iedereen heeft zijn reden om te reizen.

’t Is dus vooral belangrijk om te weten waarom jij op het vliegtuig wil stappen. Als je dat weet, zal je sneller een keuze kunnen maken.

2. Met wie ga je reizen?

Probeer op voorhand ook al na te denken met wie je op reis wil gaan. Ga je met je bestie, partner of wordt het eerder een soloreis?

Met wie je je reis deelt, heeft zeker een impact op de keuze van je bestemming. Als je met je familie gaat, dus ook met je zusje van 8 jaar, zullen bepaalde reizen moeilijker worden. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal interessanter om te doen met bepaalde personen of alleen. Als je alleen op reis wil gaan moet dit eens bekijken: Deze citytrips zijn ideaal voor singles.

3. Wat zijn je mogelijkheden?

Nadien zou je aan alle mogelijkheden en middelen moeten denken. Bekijk even wat je budget toelaat, hoelang je wil gaan, hoelang je wil vliegen en welk werelddeel je wil bezoeken. Hierdoor zullen de opties minderen en heb je in no-time een keuze gemaakt.

Als je geld genoeg hebt en het werelddeel niet veel uitmaakt, wordt het een beetje moeilijker om een keuze te maken. Maar ook hiervoor zijn er heel wat opties. En dan is eigenlijk onze eerste tip heel belangrijk. Bekijk in detail wat je wil doen en waarom je op reis wil gaan.

4. Wat is je situatie?

Iedereen beleeft een vakantie op een andere manier. Daarom moet je eerst bekijken wat jouw situatie is. Ben jij iemand die heel de wereld wil zien of wil je gewoon reizen om meer te genieten van je vrije tijd?

Dit gaat hand in hand met de eerste tip, maar tegelijk ook met jouw levenssituatie. Een reisbestemming hangt sterk af van wat je wil, maar ook van wat mogelijk is. Probeer eerst te bekijken wat jouw opties zijn en wat je je kan permitteren.

iStock

5. Hoeveel tijd heb je?

Deze tip gaat weer verder op de vorige. Je reis hangt ook af van hoeveel tijd je hebt. Ben je een student met vaste vakantieperiodes of een werknemer met 20 dagen vakantie per jaar?

Zorg dat je alle opties bekijkt, maar hou dus ook rekening met jouw vakantiedagen. Ga op zoek naar welke bestemmingen ideaal zijn tijdens jouw vakantieperiode. Hoe lang je op vakantie moet gaan, lees je hier: Hoe lang je vakantie moet nemen, hangt af van hoe je jezelf tevreden wil stellen.

6. Budget mag je niet tegenhouden, maar ’t is wel belangrijk

Wat je ook doet, laat je niet tegenhouden door budget. Een reis maken, is altijd een verrijking. Je kan letten op je geld en kiezen voor een budgetreis. Op alle bestemmingen kan je gerust kiezen voor goedkopere opties zoals slaapplaats en eten. Je kan op verschillende manieren goedkoper reizen.

Het is niet omdat je op reis bent, dat je opeens een luxepaard moet worden. Stel een budget op en hou je daaraan. Calculeer ook altijd een noodbedrag in je budget zodat je zeker niet tekort komt.

Hou natuurlijk wel rekening met je financiën. Je budget heeft zeker iets te maken met je reis. Je kan geen luxueuze reis naar Bora Bora maken als je slechts 300 euro in je reispotje hebt steken. Dus check even hoeveel geld je hebt en maak dan reisplannen. Maar op reis gaan, is normaal gezien altijd mogelijk, al is het een korte citytrip van drie dagen.

iStock

7. Wees maar creatief!

Het is niet omdat een bepaalde bestemming duur is, dat je er niet geraakt. Wees creatief en vlieg bijvoorbeeld naar een goedkopere bestemming om van daaruit een shuttlebus te nemen. Hierdoor kan je misschien verschillende bestemmingen combineren in één keer.

Als je rekening houdt met een budget of geen zin hebt in erg toeristische bestemmingen, kan je ook kiezen voor een andere bestemming in de buurt. Hierdoor zal je de sfeer kunnen opsnuiven van het land, zonder geconfronteerd te worden door de drukte of te veel geld uit te geven. Dus doe maar research en ontdek pareltjes waarvan je eerder nooit iets van hebt gehoord. Bekijk zeker ook deze alternatieven op bekende vakantiebestemmingen.

8. Wat voor weer wil je?

Zeker niet onbelangrijk: het weer. Als je op zoek bent naar een zonnige bestemming, moet je, afhankelijk van het seizoen, al meteen enkele landen in het noorden schrappen. Andersom natuurlijk ook. Naast het weer dat je wil, moet je ook rekening houden met onprettige weersomstandigheden van een land. Zoek goed op waar het bijvoorbeeld orkaan- of regenseizoen is om zeker geen negatieve ervaring te hebben met het land.

9. Bekijk alle opties

Eerst en vooral, moet je niet kiezen voor de eerste de beste bestemming waar je aan denkt. Bekijk de wereldkaart eens en denk outside the box. Geef nieuwe steden waar je misschien nog nooit van hebt gehoord een kans. Als je dit doet in combinatie met wat je wil en mogelijk is, ga je zeker een topreis maken.

10. Laat je inspireren

Deze tip is eigenlijk een gelijkaardig aan de voorgaande, maar toch een beetje anders. Als je iemand bent met een flexibele attitude, moet je gewoon online gaan en scrollen. Laat je inspireren door reizigers op sociale media en kies een leuke bestemming dankzij Instagram of Pinterest. Ook reisblogs en -magazines kunnen je zeker een handje helpen. Doe nadien wat research en bekijk of deze bestemming hetgeen is wat jij zoekt.

iStock

Gesponsorde artikelen