10 zaken die u moet weten over koffie

1. Koffie is het – op olie na – meest verhandelde product ter wereld

Isopix

Koffie is het – op olie na – meest verhandelde product ter wereld. Dit maakt koffie tot een interessant product om in te beleggen. De basisprijs van koffie wordt bepaald op de handelsbeurzen van Londen, onderdeel van de New York Stock Exchange Euronext en op de New York Intercontinental Commodity Exchange (ICE). In 2014 steeg de prijs van koffie op 12 maanden tijd met 58 procent. Geen enkele grondstof deed beter.

In 2021 wordt ongeveer 80 procent van de verhandelde koffie wereldwijd verhandeld door drie grote multinationals: het Duitse Neumann Kaffee Gruppe, het Singaporese Olam International, en het Zwitserse ECOM Agroindustrial.

2. Het wereldrecord koffie drinken staat op 82 kopjes in 7 uur

Isopix

Wat bijna overeen komt met de fatale dosis. Na 100 kopjes koffie loopt de gemiddelde volwassene het risico om te sterven. Toch zijn wetenschappers het er al geruime tijd over eens dat koffie niet noodzakelijk slecht is en zelfs significante voordelen voor de gezondheid kan opleveren. Iedereen weet echter dat overdaad schaadt, dus waar ligt de grens?

  • Twee tot drie kopjes per dag is veilig en mogelijk goed voor de gezondheid,’ aldus Dr. Chip Lavie, cardioloog en coauteur van een Mayo Clinic Proceedings-studie.
  • Vier kopjes per dag beschadigt je gezondheid niet, zolang je gezond leeft (en niet zwanger bent)’, aldus Rob van Dam, epidemioloog aan de Harvard School of Public Health.

Uit de studie van de Mayo Clinic bleek dat mannen onder de 55 jaar ruim 50 procent meer kans hebben om te sterven wanneer ze meer dan 28 kopjes per week drinken en vrouwen ruim dubbel zoveel kans. Volgens het onderzoek van Rob van Dam hebben mensen die tot zes kopjes per dag drinken echter geen hoger risico op sterfte dan het gemiddelde.

3. Een derde van alle koffie is afkomstig uit Brazilië

Isopix

Geen enkel land ter wereld heeft zo’n impact op de koffiemarkt als Brazilië, het is een traditioneel koffieland. Jaarlijks exporteert deze wereldmacht 2,5 miljard kilo bonen. Dat is één derde van de totale wereldproductie. Op nummer twee staat Vietnam met een aandeel van 14 procent van de totale wereldproductie. De top drie wordt vervolledigd door Colombia met 8,8 procent.

4. Wereldwijd worden er elke dag 1,6 miljard kopjes koffie gedronken; Scandinaviërs drinken het meeste koffie

Isopix

In de Scandinavische landen is de koffieconsumptie per persoon het hoogste ter wereld. Gemiddeld dronken Scandinaviërs in de periode 2002-2006 dagelijks 4,3 kopjes koffie. De Finnen waren de koplopers, met 5,4 kopjes per dag. In België en Luxemburg was in die periode de koffieconsumptie zo’n 3,8 kopjes per dag. De Nederlanders dronken zo’n 3,2 koppen per dag. Dat is 13 procent minder dan het koffieverbruik in 1996, maar nog altijd goed voor 6,9 kg koffie per persoon.

De Europese Unie als geheel kwam op 2,2 kopjes per persoon per dag. De Britten drinken vooral thee. Hun koffieverbruik is beperkt tot 1,2 kopjes per dag. Buiten Europa worden de koffiedrinkers vooral in de Verenigde Staten en Canada gevonden. In de koffieproducerende landen zelf wordt weinig koffie gedronken, met uitzondering van Brazilië en Costa Rica.

5. De duurste koffie ter wereld heet ‘Black Ivory’ en kost ruim 1.000 dollar per kilo

Deze koffiebonen verteren 15 tot 70 uur in een olifantenmaag vooraleer ze klaar zijn voor consumptie. Het gaat om een soort die door de Black Ivory Coffee Company Ltd in Noord-Thailand wordt gemaakt van Arabica-koffiebonen. Die bonen worden eerst door olifanten geconsumeerd. Nadat ze door de dieren zijn verteerd worden de nog intacte bonen door hun begeleiders uit hun uitwerpselen verzameld. Deze bonen zijn uiteraard schaars en de koffie wordt in een aantal luxehotels dan ook geserveerd tegen 50 Amerikaanse dollar per kop.

6. In de Verenigde Staten drinkt men elke dag 400 miljoen kopjes koffie

Isopix

Met die hoeveelheid kan men 14 Vrijheidsbeelden te vullen. Het zal niemand verbazen dat de Amerikanen naar volume de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn. Samen nuttigen ze 164 miljard kopjes per jaar, dat zijn er 400 miljoen per dag. (Zo heeft Starbucks een beker: ‘de Trenta’, die 916 milliliter groot is, dat is iets meer dan de gemiddelde 900 milliliter die een maag bevatten kan. Enkel met de melk die Starbucks jaarlijks verbruikt kunnen 155 Olympische zwembaden worden gevuld (352 miljoen liter).

7. Seattle (de geboortestad van Starbucks) is de koffiehoofdstad van Amerika

Isopix

Begin zeventiger jaren was het bedrijf niet meer dan één winkeltje in de oude Pike Place Market in Seattle.  Vandaag de dag is Starbucks, met zijn 22.500 vestigingen in 64 landen en een omzet van 21,5 miljard dollar, de grootste koffiebrander en verkoper van koffiespecialiteiten in de wereld.

8. Koffie is eigenlijk fruit en bevat nul calorieën

Isopix

Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd maar botanisch gezien is dit niet juist. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter zo sterk op een boon dat men het toch koffiebonen is gaan noemen.

9. Het beste tijdstip voor een kopje koffie is kwart na twee in de namiddag.

Isopix

Volgens studies hebben we op dat moment het minste energie. De cafeïne in koffie zorgt voor een opwekkend effect. Er is overtuigend aangetoond dat cafeïne helpt om de alertheid te verhogen, de concentratie te verbeteren en het uithoudingsvermogen te vergroten.

10. Je hebt 40 koffiebonen nodig voor één espresso

Isopix

Tijdens het roosteren van de koffiebonen, ook wel branden genoemd, ontstaan zo’n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden zowel gemalen als ongemalen verkocht.

Origineel gepubliceerd op 18/03/19. Bewerkt en geschreven door Dominique Dewitte en Senne Croonen op 27/04/2021.

Meer
Lees meer...