12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap

‘Ik heb altijd de term ‘dronkaard’ verkozen. ‘Alcoholicus’ lijkt wel alsof men iets heeft bereikt en ‘alcoholisme’ alsof het een wetenschappelijk vakgebied is,’ schreef de Brits-Chinese novelist Timothy Mo ooit. Er zijn nog 12 zaken die u moet weten over alcohol en dronkenschap…

1. Een reeks theorieën wil ons doen geloven dat drinken nadelige economische effecten heeft, maar uit recent onderzoek blijkt nu dat drinken en inkomen net een positieve correlatie hebben

Pixabay

De onderzoekers denken dat beide gerelateerd zijn omdat mensen die drinken hun sociaal kapitaal vergroten en daardoor meer gaan verdienen. Mannen die op zijn minst eens per maand op café gaan verdienen nog eens 7% bovenop de premie die drinkers gemiddeld al verdienen. De onderzoekers concluderen dat sociaal drinken het sociaal kapitaal vergroot.

2. Omwille van redenen die vooralsnog niet geheel duidelijk zijn vergroten geheelonthouders hun overlijdenskansen

Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksteam onder leiding van Charles Holahan van de universiteit van Texas in Austin. Nog schokkender is het feit dat geheelonthouders hogere overlijdensratio laten opmeten dan zware drinkers.

3. Volgens onderzoekers van de universiteit van Birmingham is het drinken van alcohol op plaatsen die daar door het brein niet mee worden geassocieerd (bijvoorbeeld een kantoor) nefast

Pixabay

Het brein leert om de effecten van alcohol te verzachten wanneer we in een alcoholvriendelijke omgeving zijn, bijvoorbeeld thuis aan tafel met vrienden of op café. Gaan we echter alcohol nuttigen op plaatsen waar we normaal gezien sober en geconcentreerd blijven dan treedt dat associërende effect niet op en worden we sneller dronken.

4. Economische crisissen leiden tot een groter alcoholprobleem

Pixabay

Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Miami. Onderzoeksleider Michael French, directeur van de Health Economics Research Group aan de Amerikaanse universiteit, merkt op dat het zogenaamde comazuipen toeneemt naarmate de werkloosheidscijfers stijgen. French voegt er aan toe dat het fenomeen zowel bij mannen als vrouwen kan worden opgemerkt.

5. Wanneer mannen gedronken hebben verwarren ze makkelijker vrouwelijke vriendelijkheid met seksuele interesse

Unsplash Jordan Bauer

Opmerkelijk genoeg blijven ze het verschil tussen gewone en uitdagende kledij wanneer ze te veel hebben gedronken, wel correct inschatten.

6. Mensen die onder de invloed van alcohol stommiteiten begaan zijn zich daar goed van bewust

Unsplash Julliete F

Toch zetten ze door, omdat het ze niets kan schelen. Volgens Bruce Bartholow, die psychologie doceert aan de universiteit van Missouri, hebben dronken mensen wel degelijk controle over hun daden. Bartholow analyseerde wat zich in het brein van 67 proefpersonen afspeelde. De proefpersonen die geen alcohol dronken, vertoonden een normale activiteit in het hersendeel dat het herkennen van fouten regelt. Bij beschonken proefpersonen was daar minder activiteit. Hij concludeert dus dat alcohol een mechanisme uitschakelt dat mensen ertoe aanzet op de rem te gaan staan zodra ze in de fout dreigen te gaan.

7. Zowat zes op elke tien studenten scoorden boven het gemiddelde en toonden een neiging naar afhankelijkheid van alcohol en ander drankgerelateerd probleemgedrag

Onder studenten die op Facebook vrijuit over hun drankverbruik rapporteerden, was de kans op verslaving groter dan onder studenten die dat niet doen. De onderzoekers concluderen dat sociale netwerken nuttige aanwijzingen kunnen bevatten en al vroeg ouders attent kunnen maken op problematisch drankverbruik.

8. Europeanen zijn wellicht genetisch geprogrammeerd met een grotere voorkeur voor vetrijke voeding en alcohol dan Aziaten

Unsplash Elevate

“Het genetisch verschil moet wellicht bekeken worden als een overlevings-mechanisme dat de vroege Europeanen toeliet de koude wintermaanden te overleven,” stippen de Schotse onderzoekers aan. “Het brouwen van bier en zuivelproducten vormden belangrijke bronnen van calorieën tijdens die koude periodes. De voorkeur voor vetrijker voeding en alcohol zou dan ook belangrijk zijn geweest om te kunnen overleven.”

9. Alcohol geeft je een warm gevoel, maar door het te drinken krijg je het in werkelijkheid nog kouder.

Alcohol verwijdt onze bloedvaten, waardoor ons bloed dichter bij de oppervlakte van onze huid komt en als een gevolg daarvan ook dichter bij onze zenuwreceptoren komt. Daardoor krijgen we de indruk het warmer te hebben. Maar de werkelijkheid is dat de koude lucht deze warmte – die veilig in ons binnenste zat opgeslagen- als het ware gaat stelen.  Na verloop van tijd en wanneer je alcohol blijft drinken tegen de koude, kan zelfs hypothermie of onderkoeling optreden.

10. Het psychologische profiel van menig fascinerend leider -denk aan techpioniers als Jeff Bezos, Larry Ellison en Steven P. Jobs- leert ons dat ze eerder verslaafd zijn aan het nemen van risico’s.

Photo by Justin Sullivan/Getty Images

‘Het zijn mensen met een onweerstaanbare drang naar het onbereikte. Met andere woorden, wat we in leiders willen terugvinden zijn vaak dezelfde persoonlijkheidstrekken die we bij verslaafden ontwaren, of het nu om alcohol-, drugs- of seksverslaafden gaat.’

11. Overmatige alcoholconsumptie verlegt je focus van realiteit naar wenselijkheid.

Unsplash Komson Doan

Wie een bepaalde doelstelling nastreeft en een glas te veel op heeft, zal een doelstelling dus makkelijker inschatten dan ze in werkelijkheid is, omdat de drang om die doelstelling te bereiken het haalt van de uitvoerbaarheid van het plan, blijkt uit een nieuwe studie.

12. Maar volgens onderzoekers van de Victoria University of Wellington, de Harvard Medical School en de Plymouth University is het niet eens nodig om een glas alcohol te drinken

Dean Treml/Getty Images

Enkel de gedachte aan alcohol zou al volstaan. Volgens de onderzoekers doet zich hier ‘het fenomeen van de suggestie’ voor, waarbij enkel de gedachte aan iets – een glas wijn of een kalmerende pil – hetzelfde effect oplevert als de reële inname ervan.

Lees ook: Belgen en alcohol: Hoe meer we verdienen, hoe meer we drinken

‘t Is bewezen! Alcohol is nooit goed

Meer
Lees meer...