Meer dan 30 jaar is het ondertussen al geleden dat Marc de Bel zijn eerste boek uitbracht. Het ei van oom Trotter was natuurlijk een toppertje, maar ook zijn andere boeken hebben we vroeger zo graag gelezen. Van deze 13 boeken krijgen we echt nog altijd een nostalgisch gevoel:
Het eerste boek van Marc de Bel, maar meteen ook een van zijn meest geniale. We herinneren ons nog goed dat het boek ging over Alexander, die van zijn oom Trotter een betoverd ei cadeau kreeg … waaruit een krokodil tevoorschijn kwam. Yam Yam kon niet alleen praten, maar maakte ook de strenge leraar en de pesters van Alexander bang … Zalig was dat!
Iederéén kent Blinker natuurlijk nog, uit de boeken én de films, en dit eerste avontuur is ons het meest bijgebleven. Blinker die ging naaktzwemmen met z’n vrienden Jonas en Mats in de kasteelvijver, het doodshoofd dat hij op de bodem ziet, de verdwijning van zijn hondje Sadee, de oh zo mooie relatie met Nelle én natuurlijk de bakfietsbioscoop. Waar is de tijd?!
Dit was het vervolg op Het ei van oom Trotter, met opnieuw Alexander in de hoofdrol. Hij trekt samen met z’n oom naar Nieuw-Guinea, waar hij krokodil Yam Yam terugziet en de naam ‘Ajajatsoe’ krijgt van een tovenaar. In de rest van het verhaal worden de kleintjes van Yam Yam gestolen door een profeet en onderhandelt oom Trotter met een Amerikaanse oliemaatschappij, die bomen wil kappen in het gebied van de inboorlingen … Spanning troef!
In dit boek ontmoeten hoofdpersonages Lien en Nick een meisje, Chrissie, dat uit de handen van een kinderhandelaar ontsnapt is. Als ze hen vertelt dat hij nog een ander meisje vasthoudt, in de buurt van een bioscoop waar ze de film Blauwe Snoepjes draaien, gaan ze samen op zoek … Maar helaas kwam de hulp voor het andere meisje te laat … en dat liet toen echt wel een diepe indruk op ons na.
Van De Knetterkwabmachine werden wij vroeger eerlijk gezegd een beetje bang. In het boek komen Hanne en Timmy samen met hun oom terecht bij professor Knetter, die een machine uitgevonden heeft waarmee hij herseneigenschappen kan verwisselen. Op het einde heeft de oom zelfs de herseneigenschappen van een kat, gedurende een half jaar. En dat was toen best wel griezelig, toch?
Ook dit vervolg op Blinker en de bakfietsbioscoop werd verfilmd, dus weten we nog goed waarover het ging. De dovenschool erft het Bagbag-juweel van een barones, maar niemand weet waar dat zich bevindt. Dus gaat Blinker uiteraard samen met zijn vriendin Nelle en haar dove nichtje Sara op speurtocht … maar er zijn nog meer kapers op de kust. Zo spannend, dat wij dit boek toen in één keer uitgelezen hebben, zoveel is zeker!
Oh, de geniale zusjes Kriegel, daar hebben we vroeger zo hard van genoten, ook al waren het eigenlijk verschrikkelijke pestkoppen. De beschrijving van hun kattenkwaad deed ons ongelofelijk lachen, al waren sommige stukken misschien ook wel wat griezelig. Maar dat maakte het natuurlijk ook wel spannend hé :-).
Het eerste boek over de Boeboeks, waar is de tijd? We herinneren ons nog wel een paar dingen: dat de hoofdpersonages in dit boek Piepel en Soeza zijn, dat ze rekenen in konijnenkeutels en dat hun favoriete plekje de vuilnisbelt is. En oh ja: boeboeks kunnen niet gefotografeerd worden, maar hoe meer je aan hen denkt, hoe groter de kans is dat je er eentje tegenkomt. Dus ja: vroeger dachten wij echt aan niks anders meer ;-).
Nog een heftig boek is Vanilla P., over een meisje dat al sinds haar veertiende wees is, veel geld geërfd heeft en in een luxesuite van een hotel woont. Tot haar geld op is en ze zich genoodzaakt ziet om een diamant te stelen. Wat ons vooral bijgebleven is: het ooglapje van Vanilla, de achtervolging door de politie nadat ze de diamant steelt en het feit dat de diamant daarna in een blikje hondenvoer terechtkomt … Een vrij hard boek eigenlijk, dat ook wel een indruk achterliet.
In het tweede boek over de Boeboeks gaat het vooral over Piepel, die ervan droomt om te kunnen vliegen. En dat lukt hem ook, met dank aan de blauwe droompilletjes van zijn opa Kakadoris. We herinneren ons vooral nog hoe Piepel uiteindelijk letterlijk in de strip van zijn favoriete held belandt, Vliegmuis. Maar bovenal weten we nog hoe we konden genieten van én wegdromen in de geweldige fantasiewereld van de Boeboeks.
Nog zo’n Boeboeks-boek waar we keihard van genoten hebben, is Soezie Boebie. Het gaat over Soeza, die ervan droomt om een echte popzangeres te worden. Maar daarvoor moet ze naar de stad, waar het vol katten, muizen en ratten zit. Nog zo’n heerlijk avonturenverhaal dus, in een fantasiewereld waar we als kind helemaal in konden opgaan.
Als we aan De Katten van Kruisem denken, dan herinneren we ons vooral nog hoe sexy we dat boek toen vonden. We volgen de 12-jarige Joppe – topscorer in een voetbalclub – die verliefd wordt op Lana, de zus van een van z’n ploegmaten. Hét hoogtepunt van het boek is ongetwijfeld hun eerste tongzoen in de versierde clubhuisbus van Lana. Yup, dat deed onze tienerhormonen al op hol slaan, toch? 😉
En dan is er nog een Boeboeks-boek dat niet mag ontbreken in dit lijstje, al is het maar door de geniale titel: De Beha-boomhut. Deze keer volgen we Pit en Puf, die een boomhut maken van een gevonden beha, en van daaruit achter de plannen van een stroper komen … Ze sluiten samen met enkele dieren een pact om de plannen te dwarsbomen. En al die dubbelzinnige toespelingen en grof taalgebruik, dat konden wij als kind natuurlijk ook wel smaken ;-).