’13 Reasons Why’-schrijver nu ook beschuldigd van seksuele intimidatie

Jay Asher, schrijver van de bestseller ‘Thirteen Reasons Why’, is uit de Society of Children’s Book Writers and Illustrators gezet na veelvuldige beschuldigingen van seksuele intimidatie en misbruik. ‘Thirteen Reasons Why’, het bekendste boek van Asher, was de basis voor de gelijknamige hitserie op Netflix. Asher was niet betrokken bij het tweede seizoen van de show, dat dus “op geen enkele manier beïnvloed zal worden”.

Toen het magazine School Library Journal een artikel publiceerde over seksuele beschuldigingen aan het adres van twee hooggeplaatsten uit de boekenindustrie, vielen er plots een hele hoop lijken uit de kast. Onder het artikel verschenen dit weekend in een mum van tijd tientallen anonieme getuigenissen, met in de hoofdrol vaak Jay Asher, de auteur van de bestseller Thirteen Reasons Why dat de basis vormde voor de gelijknamige Netflixreeks 13 Reasons Why.

Nultolerantie

De Society of Children’s Book Writers and Ilustrators, een non-profitorganisatie voor auteurs en illustrators, zette Asher prompt aan de deur. De organisatie zou ook een pak anonieme getuigenissen per mail binnengekregen hebben. “Nadat we die hebben onderzocht, vonden we dat hun lidmaatschap (dat van Jay Asher en illustrator David Diaz, die ook genoemd werd, red.) beëindigen de enige juiste beslissing was”, stelt Lin Oliver, voorzitter van de Society. “We zijn altijd heel gevoelig geweest voor seksuele intimidatie en we houden vast aan een nultolerantie, maar ons beleid heeft duidelijk niet kunnen voorkomen dat er zaken zijn gebeurd. Daarom gaan we onze richtlijnen herbekijken.”

Asher zelf ontkent alles en meent dan weer dat het zijn eigen besluit was om de organisatie te verlaten, “ondanks dat Oliver zei dat niets in de mail iets te maken had met de organisatie”. “Ik word al bijna tien jaar lastiggevallen door die mensen (die hem beschuldigen, red.)”, voegde hij eraan toe. “Ik kon het gewoon niet meer aan.”

Het is opvallend dat net zijn naam nu wordt genoemd, aangezien hij zelf in zijn boeken de onderwerpen seksuele aanranding en verkrachting niet schuwt.

13 Reasons Why

Jay Asher is een auteur van tienerboeken en bracht er zo tot op heden drie uit. Vooral met Thirteen Reasons Why had hij groot succes. Het boek werd een bestseller, kreeg tal van erkenningen en werd zelfs als basis gebruikt voor de gelijknamige Netflixserie, die net zoals het boek uitgroeide tot een ware hype.

De serie kreeg door het grote succes dan ook al snel een tweede seizoen. Dat tweede seizoen zal geen last ondervinden van de zaak rond schrijver Jay Asher. “Asher was niet betrokken bij het tweede seizoen van 13 Reasons Why“, stelt Netflix in een statement. “Het zal het nieuwe seizoen dan ook op geen enkele manier beïnvloeden.” Wanneer dat tweede seizoen gereleased wordt, is nog niet bekend,

epa
Meer
Lees meer...