15 donkere kantjes van Hawaï die je nog niet kende

Voor ons, inwoners van het druilerige Belgenlandje, lijkt Hawaï het paradijs op aarde. Geef maar toe dat je op een regenachtige dag al wel eens gedroomd hebt van de parelwitte stranden en de azuurblauwe zee van de Amerikaanse eilandengroep. Maar achter al die tropische pracht schuilen ook enkele donkere kantjes die de meesten onder ons nog niet kennen.

1. Het verkeer

Je zou het misschien niet verwachten, maar het verkeer in Hawaï is een ware ramp. Vooral in de hoofdstad Honolulu is het fileleed groot. Uit de TomTom Traffic Index blijkt dat er in de Verenigde Staten zelfs maar twee steden zijn waar er meer files zijn. Enkel Los Angeles en San Francisco gaan Honolulu voor. Volgens datzelfde onderzoek staat de gemiddelde Hawaïaan 76 uur per jaar in de file. Je zou voor minder een shortcut nemen.

Giphy

2. Geen variatie op de radio

Wat kan je doen terwijl je in de file staat? Juist, naar de radio luisteren. Al is dat in Hawaï geen echte aanrader. De Hawaïaanse radiostations lopen altijd enkele weken achter wat betreft de nieuwste muziek. Daarnaast zal je op elk radiostation nog eens voortdurend dezelfde liedjes horen passeren.

Giphy

3. Ongelooflijk duur

Als je in het paradijs wil wonen, zal je diep in je zakken moeten tasten. Voor een liter melk betaal je in Hawaï (omgerekend) 2,69 euro. In dezelfde winkel betaal je op het vasteland 1,37 euro, bijna het dubbel dus. De hoge prijzen hebben verschillende oorzaken. Ten eerste moet bijna alles geïmporteerd worden vanop het vasteland. Ten tweede moeten de winkeleigenaars veel grotere inventarissen aanleggen om de rekken gevuld te houden. Het duurt immers langer eer de voorraad aangevuld kan worden met producten die van het vasteland komen.

Ook een huis kopen in Hawaï is een kostelijke onderneming. De gemiddelde prijs voor een eengezinswoning is zo’n 357.000 euro. De gemiddelde huurprijs ligt op zo’n 1300 euro per maand. De voornaamste reden waarom huizen op Hawaï zo prijzig zijn, is het feit dat er op de eilanden natuurlijk maar beperkte ruimte is om te wonen. Misschien dat er daarom zoveel ‘beach bums’ de stranden inpalmen? 

Giphy

4. Volcanic smog

In China zitten ze met smog, in Hawaï met vog. Vog is een samensmelting van ‘volcanic’ en ‘smog’. De eilanden van Hawaï worden allemaal gevormd door vulkanen. In 2008 was er een ontploffing in de Kïlauea, een vulkaan op ‘The Big Island’. Sindsdien stoot de Kïlauea voortdurend zwavelhoudende gassen uit. Als de wind dan ook een beetje verkeerd zit, wordt de eilandengroep bedekt door een laagje vog. 

Getty Images

5. Roest en schimmel

Door de vochtige en zilte lucht op de eilanden is er veel meer kans op roest en schimmels. Zo is het bijvoorbeeld niet ongewoon om elk jaar een nieuwe fiets te kopen of om je wagen om de zoveel jaren eens opnieuw te laten spuiten. Alles verslijt veel sneller en dat zal je dan ook in je portefeuille voelen.

6. Creepy crawlies

Als je niet van insecten houdt, is Hawaï absoluut niet the place to be. Mensen zijn niet de enige wezens die de tropische temperaturen op Hawaï aangenaam vinden. Nieuwkomers in Hawaï schrikken zich vaak rot over de grootte van sommige insecten. Naast mega-kakkerlakken, zijn er ook geregeld plagen van vliegende termieten. Momenteel zitten ze op Oahu zelfs met een plaag van Aziatische neushoornkevers.

7. Muziekarmoede

In Hawaï zal je niet gauw de kans krijgen om naar een concert van je favoriete band te gaan. Omdat de eilanden zo geïsoleerd liggen, houden de meeste artiesten geen rekening met de Hawaïaanse fans. Als dat dan toch gebeurt, kopen veel mensen die niet eens in Hawaï wonen de tickets op, om ze dan veel duurder weer te verkopen aan de wanhopige fans op de eilanden. Zo verliep het alleszins onlangs bij de ticketverkoop voor de concerten van de lokale held Bruno Mars.

8. Crystal meth-paradijs

Hawaï is de staat waar het meeste crystal meth gebruikt wordt in heel de Verenigde Staten. Sinds de jaren ’80 vormt de drug een probleem in ‘The Aloha State’ en het gebruik is in al die jaren alleen maar toegenomen. In 2011 benoemde het National Drug Intelligence Center (NDIC) Hawaï zelfs tot een ‘High Intensity Drug Trafficking Area‘. De eilanden worden vooral bevoorraad door bendes uit Mexico.

9. Mexicaans eten suckt

Mexicaanse drugs zijn er genoeg in Hawaï, maar Mexicaans eten van goede kwaliteit is een ander paar mouwen. Hawaï is tenslotte bekend om het uitermate slechte Mexicaans eten. Als je in Hawaï voor een Aziatisch getinte maaltijd gaat, zit je safe. Een Mexicaans dinertje kan je echter zuur opbreken.

10. 24/24 swimsuit ready

Vergeet de maatpakken, sweaters en lange broeken, je zal ze niet vinden op Hawaï. Een tropische tenue is een must en dus kan je je niet veroorloven je lichaam niet te verzorgen. Overtollige haargroei en hangbuikjes zijn een absolute afknapper. (Swim)suit up is dus de boodschap! 

Giphy

11. Afscheidsfeestjes

Als je in Hawaï woont kan je maar beter niet te gehecht zijn aan je vrienden. Veel mensen die voor een avontuurtje naar Hawaï verhuizen keren na enkele jaren al terug uit het ‘paradijs’. Afscheidsfeestjes zullen dus een groot deel van je leven uitmaken.

12. Hapje voor de haaien

Bij het paradijs en zijn azuurblauwe zee hoort ook een minder leuk kantje. Hoewel de kans bijzonder klein is dat een haai je aanvalt, zal je toch nooit meer met een gerust hart in de oceaan duiken. 

Giphy

13.Ontsnappen is onmogelijk

Ruzie gehad of geen zin om die vervelende collega tegen het lijf te lopen? Dat wordt een stuk moeilijker als je op een klein eiland woont. Daarbij komt ook nog eens het verschijnsel ‘island fever’. Island fever is een psychische aandoening waarbij je beseft dat je op een eiland gevangen zit. Je bent langs alle kanten omsingeld door water en het dichtstbijzijnde vasteland ligt duizenden kilometers van je vandaan. Daardoor zijn vliegtuigtickets ook nog eens ontzettend duur. Je zou voor minder gek worden.

14. Klagen niet toegestaan

Klagen is voor inwoners van Hawaï absoluut not done. Probeer anders maar eens aan je vrienden in het druilerige België duidelijk te maken hoe het leven op een tropisch eiland toch niet altijd even gemakkelijk is.

Giphy

15. Gratis tourgids

In Hawaï wonen, betekent ook gratis tourgids spelen. Als je vrienden op bezoek komen in het paradijs op aarde, zal je ze hoogstwaarschijnlijk de mooiste plekjes van het eiland moeten laten zien. De eerste keer valt dat nog mee, maar na de tiende keer zal je toch twee keer nadenken voor je nog vrienden uitnodigt.

Bron: Huffington Post

Meer
Lees meer...