Een vermindering van fossiele brandstoffen uitgestoten door landen zou kunnen betekenen dat 153 miljoen levens worden gered. Dat zegt een studie van de Duke University en de Columbia University in samenwerking met het Goddard Institute for Spaces Studies (NASA). In het rapport werden 153 grote steden over de hele wereld onderzocht.
Volgens de studie zou eender welk bewoond continent baat hebben bij deze maatregel. De grootste voordelen zouden vooral in Azië en Afrika zichtbaar zijn.
India het zwaarst getroffen
Vele regeringen stellen momenteel de grootste emissiereducties uit. Als de internationale gemeenschap het eens zou kunnen worden over de maatregelen die het broeikaseffect snel zouden kunnen beperken tot een maximum van 1,5 graden Celsius, dan zouden er levens kunnen worden gered. Dat zegt Drew Shindell, professor aan de Duke University.
Alleen al in de Indische stad Calcutta konden bijna 4,4 miljoen vroegtijdige sterfgevallen worden voorkomen. In Delhi, de hoofdstad van India, had het leven van 4 miljoen mensen gespaard kunnen blijven. In 13 andere steden in Azië en Afrika zou de maatregel meer dan een miljoen levens kunnen redden. Bovendien hebben de wetenschappers op beide continenten ongeveer 80 plaatsen opgelijst waar minstens 100.000 doden vielen door overmatige CO2-uitstoot.
Op ongeveer 50 locaties op andere continenten konden ook een aanzienlijke hoeveelheid levens worden gespaard. In Moskou, Mexico-Stad, Sao Paulo, Los Angeles, Pueblo en New York zouden dat er telkens 120.000 tot 320.000 zijn geweest.
Reductiestrategieën houden geen rekening met de menselijke kosten
“De nieuwe prognoses wijzen op de ernstige tekortkomingen van de goedkoopste aanpak voor de vermindering van de uitstoot”, zegt Shindell. “Er wordt al te vaak besloten om tijdelijk een relatief hoge CO2-uitstoot toe te staan, in de hoop dat er in de toekomst een oplossing wordt gevonden en schadevergoeding kan worden bereikt.”
Deze goedkope strategieën houden alleen rekening met de kosten van de transformatie van de energiesector. De menselijke kosten, met meer dan 150.000 vroegtijdige sterfgevallen, worden niet in rekening genomen. “Dat is een risicovolle strategie, vergelijkbaar met de aankoop van een dure woning via een lening met een hoge rente, in de hoop dat er op een dag genoeg inkomsten zullen zijn om het bedrag van de lening terug te betalen”, besluit de wetenschapper.