16-jarige, Zweedse klimaat-voorvechtster ontkent marionet te zijn van ‘groene lobby’

16-jarige, Zweedse klimaat-voorvechtster ontkent marionet te zijn van ‘groene lobby’

“Te jong”, “autistisch”, “gemanipuleerd”, “marionet van de groene lobby”, … Het waren allemaal verwijten die de 16-jarige klimaatvoorvechtster Greta Thunberg naar haar hoofd geslingerd kreeg. Maar de jonge Zweedse heeft nu haar klimaatontkennende haters te woord gestaan.

De beweging School Strike For Climate, die de jongste weken wereldwijd duizenden scholieren en studenten op de been wist te brengen, is ontstaan in Zweden. De 16-jarige Greta Thunberg is de spilfiguur. Ze spijbelt nu al maanden om een beter klimaatbeleid te eisen.

Thunberg was ook te zien op de internationale top in Davos en op de Klimaatconferentie van Katowice. Ze heeft een grote impact en invloed en dat brengt haters met zich mee. Sommigen beschuldigen haar ervan een pion te zijn van groene partijen of van ngo’s. Anderen maken haar belachelijk omdat ze het syndroom van Asperger zou hebben.

Nog anderen merkten op dat iemand van 16 jaar niet capabel zou zijn om de spilfiguur te zijn die een beter klimaatbeleid van de overheden eist. Thunberg had er schoon genoeg van en besloot om haar critici te woord te staan in een lang Facebookbericht.

(Paniek in Japan door aangespoelde diepzeevissen: klimaatopwarming of tsunami?)

Los van gevestigde verenigingen

Thunberg won in 2018 een wedstrijd over het milieu van een Zweedse krant. Daarna werd ze gecontacteerd door ecologische activisten met de vraag of ze mee wilde werken om de klimaatcrisis op te lossen. Thunberg besloot al snel los van eender welke organisatie te werk te gaan. Haar eerste actie, die ze samen met leeftijdsgenoten uitwerkte, was een soort staking op school voor een beter klimaat. Thunberg kwam niet meer samen met de gevestigde klimaatverenigingen en hun militanten.

Ze ontkent ook dat ze door haar ouders gepusht wordt. Ze wijst erop dat haar ouders net willen dat ze een toontje lager zou zingen. Met haar actie voor het Zweeds parlement, die gedeeld werd op Twitter en Instagram, werd ze voor veel mensen hét gezicht van het klimaatprotest.

(Hoe ons probleem met het klimaat een miljoen jaar geleden begon.)

EPA

Betaald? Nee

“Veel mensen verspreiden graag valse geruchten dat ik mensen ‘achter mij’ zou hebben of dat ik betaald of gebruikt word voor wat ik doe”, is er verder te lezen. “Maar er staat niemand ‘achter mij’ behalve ikzelf. Mijn ouders waren absoluut geen klimaatactivisten voor ik hen bewust maakte van de huidige situatie. Ik behoor tot geen enkele organisatie. Soms werk ik wel samen met ngo’s die voor het klimaat en het milieu opkomen.”

“Maar ik ben absoluut onafhankelijk en ik representeer alleen mezelf. En ik doe dat compleet gratis. Ik heb geen enkele vorm van geld ontvangen en er zijn mij geen betalingen beloofd. Dat is ook niet het geval voor iemand naast mij of voor mijn familie.”

(8 dingen die jongeren die niet deelnemen aan de klimaatmars (en al wie tegen is) moeten beseffen.)

Asperger

Thunberg wordt ook soms belachelijk gemaakt omdat ze het syndroom van Asperger zou hebben. Ze bevestigt dat de autismespectrumstoornis het haar niet gemakkelijk maakt om met anderen te socialiseren. Ze is ook niet altijd op haar gemak bij vergaderingen. Dat is een van de redenen waarom ze zich niet bij een organisatie wil voegen. Ze benadrukt nog eens dat ze vooral miljoenen mensen hoopt te inspireren. Onder hen behoort ook haar eigen familie.

(Leonardo DiCaprio betuigt steun aan Belgische klimaatspijbelaars.)

EPA

Eigen baas, wel erg jong

Het staat als een paal boven water dat Thunberg tegenwoordig veel medestanders heeft. Ze vraagt af en toe raad bij medestanders, maar ze beweert vooral haar eigen baas te zijn. Ze wijst er ook op dat ze nog maar een jong meisje is en dat het ook verstandig is om naar de wetenschappers te luisteren: “Ik ben maar een boodschapper, en toch krijg ik al die haat over mij heen. Ik zeg alleen maar wat de wetenschappers al decennia lang zeggen.”

“En ik ben ermee akkoord dat ik hier allemaal nog veel te jong voor ben. Wij, de kinderen, zouden dit niet moeten doen. Maar bijna niemand doet iets en onze toekomst wordt bedreigd. We vinden dat we hiermee door moeten gaan.”

(Trump heeft het weer mis: extreme kou in VS is wel degelijk gevolg van veranderend klimaat.)

De Facebookpost van Thunberg:

Gesponsorde artikelen