De coronacijfers in India gaan niet de goede richting uit. Met ruim 13,5 miljoen besmettingen is India het op één na zwaarst getroffen land ter wereld, na de Verenigde Staten. Het toenemend aantal besmettingen houdt de Indiërs weliswaar niet tegen om samen te baden in de Ganges tijdens een religieus feest.
Met welgeteld 168.912 nieuwe coronabesmettingen op één dag is India verantwoordelijk voor één op de zes nieuwe besmettingen wereldwijd, laat het persagentschap Reuters weten. Sinds de start van april zijn er India al 1,37 miljoen nieuwe besmettingen bijgekomen. Daarmee komt het totale aantal uit op 13,5 miljoen. India haalt zo Brazilië in als het op één na zwaarst getroffen land wereldwijd. Enkel in de Verenigde Staten zijn er al meer besmettingen geteld. Daar hebben al 31,2 miljoen mensen een coronabesmetting opgelopen.
Laksheid bevolking
Zo’n 83 procent van de nieuwe besmettingen is afkomstig van tien staten, waaronder de westelijke deelstaat Maharashtra, waar de financiële hoofdstad van India, Mumbai, ligt. Volgens Harsh Vardhan, de Indische minister van Volksgezondheid, zijn de stijgende cijfers te wijten aan de laksheid van de bevolking. Zo draagt niet iedereen een mondmasker en worden de afstandsregels niet altijd gerespecteerd.
In de noordelijke stad Haridwar zijn maandag honderdduizenden gelovigen samengekomen aan de oevers van de Ganges, een rivier die door veel Hindoes als heilig wordt beschouwd, om deel te nemen aan het religieuze feest ‘Kumbh Mela’. Het festival vindt om de twaalf jaar plaats.
“De menigte hier zwelt aan … de politie roept de mensen voortdurend op om de afstandsregels te respecteren”, heeft Sanjay Gunjyal, een Indische agent, aan Reuters laten weten.
Bijeenkomsten politieke partijen
Tegelijk met het religieuze feest houden de politici bijeenkomsten naar aanleiding van de volgende regionale verkiezingen. Zo heeft de Indische premier Narendra Modi samen met zijn partij Bharatiya Janata Party de afgelopen weken bijeenkomsten georganiseerd in verschillende staten, waaronder West Bengal. Tijdens die evenementen komen duizenden mensen samen, meestal zonder mondmasker op.
“Nadat het aantal besmettingen in januari en februari was gedaald, waren we zeer gerust”, zegt een groep van rechters van het hooggerechtshof in de westelijke deelstaat Gujarat, die de autoriteiten nu oproept dringend maatregelen te nemen om de uitbraak in te dammen. “Bijna iedereen is vergeten dat er een gezondheidscrisis aan de gang is”, klinkt het. (mah)