18 jaar terug in de tijd met K3 (1998 – 2016)

Het is nu twee dagen geleden dat de “originele” K3 na 18 jaar afscheid nam. Hoewel Marthe, Hanne en Klaasje de taken van Karen, Kristel en Josje/Kathleen hebben overgenomen zijn fans in België en Nederland in de rouw. Voor alle fans is hier een terugblik op alle jaren. Niets is ooit zo mooi geweest.

1998: Het jaar waarin alles begon

Het was 1998 toen Niels William een meidengroepje bij elkaar wilde zetten. De Spice Girls waren hot en girl power was de message. De drie coole meiden die uiteindelijk gekozen werden om de groep te vormen waren Karen Damen, Kristel Verbeke en… Deborah Ostrega!

De groep, genaamd Mascara, zou Nederlandstalige popmuziek gaan brengen, maar Deborah zag dat niet zitten. Niels William vond al snel een vervangster, genaamd Kelly Cobbaut.

Ook Kelly besloot Mascara te verlaten na het inzingen van een Frizzle Sizzle cover. Na het vertrek van Kelly voegde de 19-jarige Kathleen Aerts zich bij de groep. Na het opnemen van hun eerste single Wat Ik Wil was met Karen, Kristel en Kathleen K3 een feit.

1999: Het jaar van Heyah Mama en Eurosong

Wat Ik Wil was helaas geen groot succes. Maar met het nummer Heyah Mama (geschreven door een “dream team” bestaande uit Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis) verwachtte K3 succesvol te eindigen op Eurosong 1999.

K3 kwam helaas niet door de voorrondes en het einde van de groep leek nabij, tot het nummer plotseling door het hele land gezongen werd door kinderen. Het was niet bepaald het Girl Power concept wat Niels William in zijn hoofd had. Maar Heyah Mama werd een grote hit. En is zelfs vandag de dag nog een klassieker!

2000: Het jaar van de grote doorbraak

K3 accepteerde haar imago als kinderband, zonder hun roots in de popmuziek te vergeten. Hun album Alle Kleuren werd zowel in België als Nederland goed ontvangen. Vooral de leadsingle Alle Kleuren leek in de zomer van 2000 niet uit de Belgische en Nederlandse hitlijsten te verdwijnen.

Dit lied over verdraagzaamheid is vandaag de dag nog altijd relevant als protestlied tegen racisme. Een hele generatie is opgegroeid met de boodschap van Alle Kleuren. Daar mogen we K3 voorgoed dankbaar voor zijn.

2001: Het jaar van Tele-Romeo en Blub ik ben een vis

In 2001 was K3 iets van ons allemaal. Na hun eerste tour “De Wereld van K3” werd hun tweede tour, de “Tele-Romeo Tour” aangekondigd, genoemd naar de gelijknamige single van het album, die op dat moment een grote hit was.

De titelsong van de animatiefilm “Blub! ik ben een vis” werd ingezongen door niemand minder dan K3 en dankzij dit nummer werd de film een groot succes en in België en Nederland. Alles wat K3 aanraakte veranderde in goud. Het succes was ongekend.

2002: Het jaar waarin K3 te groot werd voor het management

2002 was niet alleen het jaar waarin de hits Feest, Verliefd en Toveren uitkwamen. Het was ook het jaar waarin K3 opnieuw op tournee ging door Nederland en België, én het jaar waarin de eerste K3-musical, Doornroosje op de planken stond.Voor Niels William werd dit teveel. K3 werd verkocht aan Studio 100. Een historisch moment in de K3 geschiedenis.

2003: Het jaar waarin iedereen zich Oya Lélé voelde

In 2003 stond K3 opnieuw in een Studio 100 musical, namelijk De 3 Biggetjes. In deze musical speelden Karen, Kristel en Kathleen de drie biggetjes Knirri, Knarri en Knorri. Deze musical was zo succesvol dat hij vier jaar later terugkwam, opnieuw met K3 in de hoofdrol.
In 2003 vierde K3 haar 5-jarig jubileum. Dit werd gedaan met een speciale TV-uitzending van hun televisieprogramma De Wereld van K3, maar natuurlijk ook door de monsterhit Oya Lélé uit te brengen. Een K3-klassieker die net als Heyah Mama en Alle Kleuren nooit vergeten zal worden.

2004: Het jaar van de eerste K3-film

In 2004 bracht K3 het album “De Wereld Rond” uit, met Liefdeskapitein als leadsingle. Ook het nummer Superhero stond op dit album, de titelsong van de allereerste K3 film: K3 en het magische medaillon.
In deze film (waarin ook Paul de Leeuw een grote rol speelde) veranderden Karen, Kristel en Kathleen in superheldinnen. De film had bijna een half miljoen bezoekers.

2005: Het jaar waarin K3 in het Sportpaleis en Ahoy stond

K3 gaat bijna elk jaar op tournee, maar in 2005 deden ze iets nieuws. Karen, Kristel en Kathleen stonden voor het eerst dagen na elkaar in een uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen en braken zelfs in Nederland een record. Op K3 na stond geen enkele artiest ooit 12 dagen na elkaar in Ahoy.

2006: Het jaar van Ya Ya Yippee en het IJsprinsesje

De tweede film van K3, K3 en het IJsprinseje, kwam uit in 2006 en was bijna net zo’n groot succes als de vorige film. In deze film werd het K3 prinsessenthema, dat tot het vertrek van Kathleen bleef bestaan, voor het eerst geïntroduceerd.
Ook kwam het album Ya Ya Yippee uit in 2006, met de gelijknamige leadsingle. Opnieuw een zomerhit voor Karen, Kristel en Kathleen. Al 8 jaar lang bleef K3 zichzelf overtreffen.

2007: Het jaar van de Nationale Kusjesdag

Kusjesdag was niet alleen de nieuwe single van K3 in 2007, het werd in België ook een begrip. 1 juli 2007 was het in België officiëel Kusjesdag. Een dag waarop, onder leiding van K3, iedereen lief zou zijn voor elkaar.In Nederland was het Kusjesdag op 4 juli 2007. Op dezelfde dag werden de wassenbeelden van K3 in Madame Tussauds (Amsterdam) onthuld.
En alsof dat nog niet genoeg was bracht K3 dat jaar nog een derde bioscoopfilm uit, K3 en de Kattenprins. Opneiuw een film in het Prinsessenthema. Het perfecte einde van het eerste decennium van K3.

2008: Het jaar waarin K3 10 jaar bestond

Wie had dat ooit gedacht in 1998, dat K3 tien jaar later nog zou bestaan? Het 10-jarig jubileum werd groots gevierd met een tour door België en Nederland en een verjaardagsfeest in Sint-Niklaas en Eindhoven, waar alle K3 fans welkom waren. Ter ere van hun verjaardag kwam de single De Revolutie uit. Op dat moment wist niemand nog dat dit de laatste single zou zijn van K3 in de originele bezetting.

2009: Het jaar waarin Kathleen de groep verliet

Op 23 maart 2009 kondingde Kathleen Aerts tijdens een emotionele persconferentie aan de groep K3 op 28 juni 2009 definitief te verlaten. Na het afscheid van Kathleen tijdens het Studio 100 Zomerfestival in Rotterdam gingen Karen en Kristel via het programma K2 zoekt K3 op zoek naar een opvolgster voor Kathleen.
Op 3 oktober 2009 won de 23-jarige Josje Huisman uit Amsterdam de finale van K2 zoekt K3. Veel tijd om aan haar nieuwe leven te wennen had ze niet. Tien dagen na de finale ging K3 weer op tournee en kwam het album MaMaSé uit. Het was het meest succesvolle album van K3 ooit.

2010: Het jaar waarin K3 een eigen sitcom kreeg

Na musicals, films, stripboeken en wat eigenlijk niet kon een sitcom eigenlijk niet ontbreken aan het repertoire van K3. Hallo K3 werd in 2010 voor het eerst uitgezonden en is 3 seizoenen lang op TV geweest.Hoewel Kathleen werd gemist was Josje nog geen jaar sinds ze bij K3 was begonnen al helemaal geaccepteerd door de fans en alle kinderen. K3 was weer helemaal K3.

2011: Het jaar waarin K3 musicalgeschiedenis schreef

K3 stond eerder in de musicals Doornroosje en De 3 Biggetjes, maar in 2011 was het tijd voor een ander soort musical. Alice in Wonderland, in 3D. Alice in Wonderland was de allereerste musical ter wereld waarvan de set volledig in 3D was. Met deze show, die in Antwerpen en Den Haag speelde in de zomer van 2011, schreef K3 geschiedenis.
Ook kwam K3, voor het eerst sinds het vertrek van Kathleen, weer met een zomersingle genaamd Eyo! Het piratenthema van de videoclip gaf alvast iets weg van het thema van hun volgende tour. Maar op dat moment wist nog niemand hoe groot K3 daarmee een jaar later zou uitpakken.

2012: Het jaar waarin K3 opnieuw in Het Sportpaleis stond

In 2005 stonden Karen, Kristel en Kathleen met een gigantische show in het Sportpaleis en Ahoy, maar dat was nog niks vergeleken bij de concerten die K3 daar in 2012 gaf. Op een enorm schip steeg K3 op boven het podium en vlogen ze over het publiek. Een letterlijk hoogtepunt.

Op 12/12/12 (12 december 2012) kwam de vierde bioscoopfilm van K3 uit, K3 Bengeltjes, waarvan de titelsong “Waar Zijn Die Engeltjes” een grote hit werd. Bengeltjes werd de best bezochte K3-film allertijden.

2013: Het jaar waarin K3 15 jaar bestond

De jaren bleven voorbij vliegen. In 2013 bestond K3 15 jaar en dit werd gevierd met een grote tournee. Sinds 1998 was er veel veranderd bij K3. Karen, Kristel en Josje waren na 15 jaar nog steeds ongekend populair. Zou 15 jaar het laatste jubileumfeest zijn of haalde K3 de 20 nog?

2014: Het jaar waarin K3 haar laatste album uitbracht

In 2014 kwam de vijfde bioscoopfilm van K3 uit, K3 Dierenhotel. Opnieuw kwamen er een half miljoen bezoekers op deze film af. De titelsong van Dierenhotel, Loko Lé, werd als leadsingle van het nieuwe album uitgebracht. Maar dat was niet de enige hit van dit album.
Het vrolijke feestnummer Eya Hoya was de soundtrack van de zomer van 2014. Het album Loko Lé stond vol goede muziek voor een lekker feestje. Niemand had verwacht dat dit het laatste album zou worden van de originele K3.

2015: Het jaar waarin K3 aankondigde de fakkel door te geven

18 maart 2015 was een zwarte dag in de geschiedenis van K3. Na 17 jaar besloten Karen, Kristel en Josje om de fakkel door te geven aan drie nieuwe meisjes. Dit werd aangekondigd in een persconferentie, die door fans in Nederland en België live gevolgd werd via een livestream.

Via een TV-programma werd er gezocht naar drie nieuwe meisjes. Op 6 november 2016 kwamen Marthe De Pillecyn, Klaasje Meijer en Hanne Verbruggen gekozen als nieuwe K3. Later die maand begon de K3 afscheidstour, waarin Karen, Kristel en Josje afscheid namen van de fans en zij Marthe, Hanne en Klaasje zouden voorstellen aan het publiek.

2016: Het jaar waarin K3 definitief afscheid nam

Op 8 mei 2016, na een maandenlange tournee, was de dag dan toch aangebroken. Het definitieve einde voor Karen, Kristel en Josje.Na een speciaal afscheidsweekend voor de fans, waar concerten voor volwassenen ook deel van uitmaakten, was het op zondag 8 mei om 17:00 gedaan.

K3 Loves You“, het is een boodschap waarvan K3 wil dat de fans hem nooit vergeten. Maar K3 mag zelf ook niet vergeten: we love you too.

Karen, Kristel, Kathleen en Josje, we zijn jullie ontzettend dankbaar voor deze mooie jaren. Bedankt voor 18 jaar K3. We zullen jullie nooit vergeten!

Meer
Lees meer...