Ook bij de provincies zwaaien een hele reeks politici af, meer dan de helft van de deputés stopt ermee. Ze halen op hun beurt allemaal gigantische uittredingsvergoedingen binnen, tot 365.000 euro per politicus. Het hele systeem moet op de schop, zo vinden sp.a en Groen ondertussen. Ze dienen een voorstel in, zodat politici voortaan gewoon werkloos kunnen worden.
Iedereen die zonder job valt, heeft recht op een werkloosheidsuitkering. Tenminste als hij of zij in het juiste statuut zat, al gewerkt heeft en mee sociale rechten opbouwde. En pas na een tijdje als hij of zij zelf opstapte.
Dat zijn de regels voor ‘gewone mensen’. Voor één beroepscategorie gelden andere regels: voor politici. Daar is sprake van een zogenaamde ‘uittredingsvergoeding’ een som geld gelijk aan het brutoloon van die politicus, dat gedurende een periode blijft doorgestort worden op z’n bankrekening. En die sommen kunnen gigantisch oplopen, zoals bij Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) of bij Pieter De Crem (CD&V), die zelf beslissen te stoppen met hun job als minister en staatssecretaris, en elk een bedrag rond de 400.000 euro opstrijken op die manier.
Bovendien is die som ook combineerbaar met allerlei andere inkomsten. Je mag dus gerust burgemeester worden, en tegelijk de uittredingsvergoeding laten doorbetalen. Dat is exact wat Pieter De Crem (CD&V) van plan is te doen.
Hervormen van het systeem
Daartegen komt nu politiek verzet. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) kondigde aan dat wat hem betreft er gerust aan die uittredingsvergoeding kan gesleuteld worden, zodat ze wat bescheidener wordt of écht gebruikt wordt als premie om parlementsleden die geen vangnet hebben niet plots helemaal in de kou te zetten.
Sp.a en Groen komen nu met een veel zuiverder voorstel in De Morgen. “Behandel politici zoals iedere andere werkende Belg. Laat ze belastingen en sociale bijdragen betalen en zo ook een sociaal statuut verwerven”, zo zegt Vlaams fractieleider van sp.a Joris Vandenbroucke. “Een normaal sociaal statuut is de eenvoudigste en zuiverste uitweg.” Björn Rzoska, fractieleider: “Ik zie totaal niet waarom politici nog een uitzondering zouden moeten krijgen. Daarom zeggen wij ook: geef ons dat sociaal statuut, dan krijgt een politicus die uit het parlement verdwijnt een normale werkloosheidsvergoeding tot hij een nieuwe job heeft.” Ook N-VA zegt alvast niet neen op het voorstel.
Kassa kassa aan de provincie
Ondertussen berekende Het Nieuwsblad hoeveel de afzwaaiende gedeputeerden mee naar huis nemen. Want bij de provincies worden liefst 19 van de 30 huidige gedeputeerden vervangen. Samen strijken ze ruim 2,4 miljoen euro op aan uittredingsvergoedingen.
Kampioen is CD&V’er Alexander Vercamer (CD&V), die 365.000 euro mee naar huis krijgt, uitbetaald over de komende vier jaar. Wel is het zo dat deze vergoeding niet helemaal combineerbaar is met een nieuw inkomen. Dus dan verliezen ze wel een deel van de vergoeding.