26 rijkste mensen bezitten even veel als 50% van de armste volgens Oxfamrapport

26 multimiljardairs bezitten meer geld dan de meerderheid van de mensheid, onthult Oxfam in zijn jaarlijks rapport. Om tegen die ongelijkheid te werken, roept de ngo alle landen ter wereld op om de superrijken zwaarder te belasten.

De superrijken zijn nog rijker geworden dan ervoor en de superarmen zijn nog wat armer geworden. Voila, dat is in het kort de inhoud van het laatste Oxfam-rapport over ongelijkheid in de wereld, dat zondag op de wereld losgelaten werd. De ngo onderlijnde dat slechts 26 individuen in deze wereld evenveel hebben als de 50% armsten.

De kloof tussen armen en rijken die steeds groter wordt, is slecht voor de economie en voedt de kwaadheid in de wereld'”, verklaart Winnie Byanyima, directeur van oxfam International in een persbericht. Volgens haar is het aan de overheden om te reageren op de ongelijkheden en dus de rijken meer belastingen te doen betalen.

Belastingen voor de rijken

In 2017 moesten nog 43 mensen zich verzamelen om even veel geld als de 50% armsten van de wereld te hebben. Eén van de speerpunten van het Oxfam-programma is dan ook om de belastingen voor de rijken te verhogen. “De rijken profiteren niet alleen van een groeiend fortuin, maar betalen ook nog eens het minst belastingen in decennia”, klinkt het bij de ngo.

“Als die tendens omgekeerd kan worden, dan zou het grootste stuk van de overheden voldoende middelen hebben om openbare diensten te financieren”, zegt Oxfam nog. Ze voegen daar aan toe dat “rijkdommen tout court onderbelast zijn.” De rijkste mensen ter wereld houden momenteel zo’n 7.600 miljard dollar achter de hand, een bedrag dat zowat elk probleem uit de wereld kan helpen, concluderen ze.

Gele hesjes

Het rapport echoot ook de protesten die over de hele wereld plaatsvinden, zoals bij de gele hesjes. In Frankrijk vragen zij onder andere de terugkeer van het ISF, een belasting die ervoor zorgt dat bepaalde kapitalen meer belast worden. Ook in België staat die vraag steeds meer op het programma, in Vlaanderen en Wallonië staat vooral het linkse PVDA/PTB.

In de Verenigde Staten is de vertegenwoordiger van de democratische partij, Alexandria Ocasio-Cortez (lees hier alles over de rijzende ster aan het Democratisch firnament), bezig aan een gelijkaardig wetsvoorstel. Dat heeft haar vooral veel positieve commentaar opgeleverd van Nobelprijswinnaar Peter Diamond, die de belastingsgraad liefst op 73% legt. Zelfs zakenmagnaat Warren Buffet, derde plaats op de lijst van 26, pleitte onlangs voor een hogere belasting. Hij zei zelf dat hij geen nood heeft aan belastingsreductie

De 26 grootste fortuinen

  1. Jeff Bezos – 112 miljard
  2. Bill Gates – 90 miljard
  3. Warren Buffett – 84 miljard
  4. Bernard Arnault & familie – 72 miljard
  5. Mark Zuckerberg – 71 miljard
  6. Amancio Ortega – 70 miljard
  7. Carlos Slim Helu & familie – 67,1 miljard
  8. Charles Koch – 60 miljard
  9. David Koch – 60 miljard
  10. Larry Ellison – 58,5 miljard
  11. Michael Bloomberg – 50 miljard
  12. Larry Page – 48,8 miljard
  13. Sergey Brin – 47,5 miljard
  14. Jim Walton – 46,4 miljard
  15. S. Robson Walton – 46,2 miljard
  16. Alice Walton – 46 miljard
  17. Ma Huateng – 45,3 miljard
  18. Francoise Bettencourt Meyers & sa famille – 42,2 miljard
  19. Mukesh Ambani – 40,1 miljard
  20. Jack Ma – 39 miljard
  21. Sheldon Adelson – 38,5 miljard
  22. Steve Ballmer – 38,4 miljard
  23. Li Ka-shing – 34,9 miljard
  24. Hui Ka Yan – 30,3 miljard
  25. Lee Shau Kee – 30, 3 miljard
  26. Wang Jianlin – 30 miljard

epa
Meer
door Redactie
Lees meer...