3 nieuwe iPhones, weinig verrassingen: dit is wat je moet weten over de iPhone Xs, Xs Max en Xr

Hoogmis in Cupertino: Apple stelt op zijn Apple Event niet één maar drie nieuwe iPhones voor. De Xs, Xs Max en Xr worden vandaag gelanceerd. De beste smartphones ooit, volgens CEO Tim Cooke, maar waarom schijnt niemand onder de indruk te zijn? Kan een kleiner prijskaartje en betere specs de massa overtuigen om een iPhone van meer dan 1.000 euro te kopen? 

Drie nieuwe iPhones, dat stelde Apple dit jaar voor op zijn jaarlijks event in Cupertino. ’t Is de tweede keer dat Apple z’n launch organiseert in op Apple Campus 2, het ruimtevaartachtige, futuristische gebouw waar het Steve Jobs Theatre gevestigd is. Hoewel iedereen eigenlijk al wist wat er ging komen, blijft het toch spannend: de iPhone blijft een technologisch hoogstandje en de voorloper op het soort smartphone waar iedereen nu mee in z’n handen loopt. Tegelijk kregen een aantal gadgets een update.

Om het even kort te stellen: de nieuwe iPhone Xs, Xs Max en ‘goedkopere’ Xr stellen niet teleur: groter, gouden, sneller en met een paar innovaties op cameragebied, maar weinig verrassingen. En toen was er one more thing natuurlijk … de Xr, de ‘goedkopere’ iPhone. Die is, voor alle duidelijkheid, nog steeds afschrikwekkend duur. Maar knappe technologie heeft ie wél.

Hoe groot zijn de nieuwe iPhones?

Maar dé hoofdrolspeler van het event, blijft natuurlijk de iPhone Xs. De iPhone Xs (Spreek uit: ten-S, dus tennis) kan je krijgen in zilvergrijs, wit en (nieuw) goud, de ‘mooiste iPhone die ze al hebben gemaakt’ volgens Cooke. Aan een prijsje, dat spreekt. Maar met een OLED en processoren die steeds kleiner worden (met een groter scherm) die je apps tot dertig procent sneller opent, is hij ook wel de beste die Apple ooit gemaakt heeft, aldus Phil Schiller, de hoofddeveloper.

Het verschil met de Xr, de goedkopere iPhone die Schiller een half uurtje later introduceert, zal voor de non-professional vooral in de details zitten. Zo zijn er verschillende kleuren voor de Xr: wit, zilver en zwart maar ook koraal, geel en blauw. Wie vooral geïnteresseerd is in de grootte van z’n scherm: de iPhone Xs is 5.8 inch, de Xs Max 6.5 inch en de Xr zit daar ergens tussen met 6.1 inch. De Xs heeft het grootste iPhonescherm ooit.

Apple

Foto’s en scherm

Dé grote innovatie van de iPhone Xs en Xs Max zit ‘m echter in de camera. De gezichtsherkenning is dusdanig verbeterd dat Apple belooft dat je met één blik je iPhone Xs open krijgt en één blik verder kan betalen met Apple Pay. Een duale camera en Smart HDR-implementatie geven een paar coole features: je kan de scherptediepte achteraf aanpassen, een sterk staaltje AI. Apple is niet de enige die daaraan werkte (hey Google!) maar Apple integreert het nu als eerste.

Daarnaast krijgt de iPhone Xs/Xs Max ook stereo, beter geluid dus, en verbeterde True Tone Flash, betere kleuren dus. Vooraan zit een dual-cam die de Xr niet krijgt, maar dat faket de Xr door de smart HDR. Daar zorgt de buffer van vier frames voor alle informatie om toch ook bijvoorbeeld de scherptediepte aan te kunnen passen. Met andere woorden: nog voor je op de knop kan duwen, heeft zowel de Xs, de Xs Max als de Xr voldoende info om je een HD-beeld te geven. Cool.

Batterijduur en opslagruimte

Al die innovatie zou natuurlijk ten koste gaan van je batterijduur. De grootste klacht van iPhonegebruikers is waarschijnlijk dat ze continu met een batterijlader moeten rondlopen. De iPhone Xs krijgt een batterijduur van een uurtje meer dan de iPhone X. iPhone Xs Max krijgt het volle anderhalf uur meer dan z’n voorganger, ondanks het grotere scherm. De Xr moet het met wat minder doen: een half uur meer dan de X of anderhalf uur meer dan de iPhone 8+, zoals Schiller het uitdrukte.

De drie iPhones komen alle drie in verschillende opslagcategorieën. De belangrijkste daarvan is de nieuwe 512G voor de iPhone Xs en Xs Max. Er zijn laptops die minder opslagruimte hebben dan deze iPhone, met andere woorden. Kleiner kan ook: ze komen in drie soorten opslagruimte: 64 GB, 256 GB en een halve terabyte. Bij de XR krijg je een pak minder opslagruimte: 28 GB, 64 GB of 256 GB. De Xs kan ook een dual sim aan: in China is het een fysieke dual sim, in de rest van de wereld wordt het een e-sim.

Prijs en releasedatum

Dé revelatie van dit event had natuurlijk de goedkopere Xr moeten worden, maar zelfs voor de minst dure nieuwe iPhone, de Xr met 28 GB opslag, betaal je snel zo’n duizend euro. Voor de ‘kleinste’ Xs van 64 GB betaal je 1.159 euro, voor 512 GB is dat al een flukse 400 euro meer. Je betaalt dus echt wel voor de opslagruimte. Wie de Xs Max op (grote) zak wil steken, die start bij 1.259 euro en gaat tot 1.659 euro.

De grotere prijsbeestjes van Apple zal je al vanaf deze week vrijdag kunnen bestellen en ze worden al volgende week vrijdag opgestuurd. Voor de Xr moet je wachten: die wordt eind oktober gereleaset.

Welke iPhone?

Bij Apple hebben ze intussen begrepen dat de iPhone X duidelijke een reputatie van (te) dure iPhone had. Wie er ook nog Air Pods bij wou, zat al direct aan een 1.300 euro voor het totaalpakket. Vandaar de inzet op de iPhone Xr, maar die blijft dus nog steeds zo’n duizend euro kosten. Voor Apple-aficionado’s wellicht de moeite waard, maar is dat ook zo voor de gewone gebruiker?

Wel, het is te zeggen: afhankelijk van hoe véél foto’s je neemt en hoe snel je extern die foto’s wil gaan bewaren, is die halve terra aan opslagruimte aanlokkelijker. Het LCD-scherm van de Xr is minder vergevorderd dan de OLED, maar wie z’n camera vooral gebruikt voor sociale media, zou door die verminderde schermkwaliteit en iets minder uitstekende camera, geen problemen mogen ondervinden. Met andere woorden: de XR is mogelijk een goede investering voor wie de bijna 1.700 euro-kostende Xs Max niet wil kopen. Maar wie dan toch de extra euro’s legt voor de hogere opslagruimte bij de Xr, is beter af met een goedkopere Xs. Steekt het nog op 100 euro? De middelgrote iPhone Xs is wellicht de beste koop.

Nog een tip: de iPhone X wordt binnenkort een stuk goedkoper.

Meer
Lees meer...