Je hebt 365 Dni de afgelopen dagen misschien al wel zien staan in de top 10 van Netflix. De film verscheen in ons land op zondag 7 juni op het streamingplatform en werd meteen een enorme hit. En daar zit het onderwerp van de film zeker voor iets tussen.
Een Poolse film die in tientallen landen in de top 10 van de meest bekeken films en series op Netflix is? Het lijkt toch wat raar. Maar 365 Dni deed precies dat. Waarom de film zo’n immens succes werd, leggen we graag even uit.
365 Dni
265 Dni (365 Dagen in het Nederlands) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Blanka Lipińska en wordt gezien als de Poolse versie van Fifty Shades of Grey. Je kan het onderwerp van de film dus wel al raden: seks. Maar deze keer gaat het misschien zelfs nog een stapje verder.
De film gaat over de maffiafamilie Torricelli, meer bepaald over de oudste zoon van die familie: Massimo Torricelli (Michele Morrone). Hij merkt op een dag een prachtige jongedame op op het strand. Maar op dat moment wordt zijn vader, de maffialeider, neergeschoten en raakt ook hij gewond. In de volgende vijf jaar blijft hij denken aan de mooie verschijning en begint hij haar ook actief te zoeken. En op een dag vindt hij haar en ontvoert hij de jonge vrouw, die luistert naar de naam Laura (Anna Maria Sieklucka).
Hij beslist haar om haar voor één jaar, 365 dagen, als gevangene te houden. In die tijd denkt hij dat hij ervoor kan zorgen dat ze verliefd wordt op hem. Hij belooft haar een jaar vol luxe en rijkdom. Maar Laura is niet overtuigd en probeert te vluchten, maar dan dreigt Massimo ermee om haar familie iets aan te doen als ze probeert te vluchten. Hij maakt ook de belofte om haar niet aan te raken zonder haar toestemming. Wanneer Laura met haar eigen ogen te zien krijgt hoe de maffiagroep iemand om het leven brengt, beslist ze om in te stemmen met de gijzeling van een jaar. Maar Laura laat zich niet zomaar doen en beslist om Massimo uit te dagen met sexy kleding en lingerie.
Poolse (en slechtere) Fifty Shades of Grey
We hoeven geen tekeningetjes te maken bij wat er vervolgens gebeurt. De film wordt gezien als de Poolse variant van Fifty Shades of Grey en in de trailer wordt al snel duidelijk waarom.
In 365 Dni krijgen we namelijk opnieuw een sexy rijke man te zien die z’n zinnen op een vrouw heeft gezet en haar koste wat het kost voor zich wil winnen. En wanneer dat lukt ontaardt het geheel in een soort pornofilm, waarbij de inhoud en verhaallijn steeds minder belangrijk worden. De film heeft – om duidelijke redenen – een leeftijdsbeperking van 16+ meegekregen van Netflix.
3,8 op 10
Maar net zoals Fifty Shades of Grey valt 356 Dni minder in de smaak bij de critici. De film kreeg zo een royale score van 3,8 op 10 op IMDb en een audience score van 42 op RottenTomatoes. De enige drie recensies van critici op RottenTomatoes zijn eveneens snoeihard en zien de film als “objectiverend, vreselijk en een slechte Fifty Shades of Grey rip-off”. Ter vergelijking: Fifty Shades of Grey kon al rekenen op de prachtige scores van 4,1 op 10 op IMDb en 41 procent op RottenTomatoes.
We willen jullie ook de volgende recensie op IMDb niet onthouden door Onjam-54472. “Cliché, cliché, cliché en omg kill me. Maar ik ben blij dat ik het gezien heb. Ik ben twee uur van mijn leven voorgoed verloren, maar ik heb ze nuttig besteed. Ik heb op een of andere manier heel wat nieuwe vloekwoorden verzonnen waar ik nooit eerder van gehoord had.” Een echte aanrader dus. (Wie eens goed wil lachen: alle reviews van de film zijn hier te vinden.)