420: Waarom viert de wereld op 20 april de cannabisdag?

Elk jaar wordt wereldwijd de dag van de cannabis gevierd op 20 april, ook wel 420 genoemd. Er zijn de voorbij jaren al veel theorieën verschenen, maar dít is waar het echt vandaan komt.

Hoewel cannabis niet overal gelegaliseerd is zoals in Canada of Uruguay, vieren we wereldwijd toch jaarlijks het bestaan ervan. Dat doen we altijd op 20 april, ofwel 420 (vanwege de Amerikaanse schrijfwijze). De dag werd eerder al gelinkt aan politiecodes of Bob Dylan, maar de oorsprong ligt eigenlijk bij enkele tieners uit de jaren ’70.

The Waldos

We keren even terug naar 1971 in Californië. Daar hadden vijf studenten van de San Rafael High School vernomen dat er een tuin vol cannabis overwoekerd achtergelaten was in de buurt. Ze spraken naschools om 16:20u (4.20 p.m.) af om de tuin op te sporen. Ze vonden de cannabisplanten nooit, maar bleven wel afspreken op hetzelfde tijdstip om een blunt te roken op een muurtje (wall). Daarom noemden de jongens zichzelf uiteindelijk The Waldos. De jongens gebruikten na verloop van tijd enkel nog de codetaal ‘420’ om af te spreken.

“We hadden genoeg van de vrijdagavond footballscene met alle sporters van de school. Wij waren de soort jongens die onder de tribune zaten en zich afvroegen wat we daar eigenlijk deden”, vertelt Dave Reddix, een van The Waldos, aan TIME magazine. Door de jaren heen won de term ‘420’ aan populariteit binnen de school, de staat en uiteindelijk het hele land. Later gebruikte ook rockband Grateful Dead de term waardoor hij wereldwijd bekend werd. Ondertussen is 20 april de dag waarop mensen samenkomen en openlijk wiet roken. Het is ook de dag waarop verschillende activisten pleiten voor het legaliseren van de drug.

De mythes

De oorsprong van 420 begon in de loop van de jaren een eigen leven te leiden. Zo beweerden verschillende mensen, waaronder een bandlid van Grateful Dead, dat 420 gelinkt is aan de politiecode in Californië die verwijst naar ‘het bezit of gebruik van cannabis’. Maar dat is niet waar, want 420 wordt in Los Angeles bijvoorbeeld gebruikt voor moord, maar nooit voor een zaak gelinkt aan cannabis.

Anderen dachten dan weer dat 420 gelinkt kon worden aan het nummer ‘Rainy Day Women # 12 and 35‘. Daarin zingt Bob Dylan na elk couplet “Everybody must get stoned” en wanneer je de nummers 12 en 35 vermenigvuldigt, kom je uit op, jawel, 420. Maar ook daar ligt de oorsprong van de cannabisdag dus niet.

In België is cannabis echter nog steeds een illegale drug. CBD is dan wel weer toegelaten.

Meer
Lees meer...