5 goede redenen om zelf online te beleggen

De Belg herontdekte het voorbije jaar de beurs. Volgens cijfers van de Nationale bank kochten Belgische gezinnen in de eerste drie kwartalen van 2020 voor maar liefst 5,9 miljard aandelen bij. Ook heel wat jongeren vonden de weg naar de beurs, geruggesteund door de lage rente op de spaarboekjes en de dip op de beurzen door de coronatijden. Er was ook gewoon meer tijd door de lockdowns om er eindelijk eens werk van te maken. 

Denk je er ook wel over na om te beginnen met beleggen en overweeg je dat ook zelf te doen? Dan geven we je enkele goede redenen om er nu mee aan de slag te gaan. 

  1. Comfort: beleggen wanneer het je past 

Als je zelf belegt op de beurs, beslis je zelf waar en wanneer je je beleggingen opvolgt. Je hoeft niet eerst een afspraak te maken met een adviseur en kan je portefeuille uitbouwen wanneer jou dat het best past. Kant-en-klare beursinfo en ideeënlijstjes helpen je om aandelen te kiezen en praktische tools kunnen je helpen bij de opvolging. Niets houdt je tegen om met een klein bedrag te beginnen en je portefeuille op jouw tempo uit te bouwen.

2. Controle: jij beslist 

Je krijgt toegang tot heel wat beursinformatie, maar kiest uiteindelijk nog altijd zelf waarin je belegt. Jij beslist in welke bedrijven of sectoren je je centen wil investeren. Dankzij een handige beleggingsapp op je smartphone of tablet heb je op elk moment van de dag zicht op je portefeuille. Je kan dan onmiddellijk actie ondernemen wanneer er zich een opportuniteit voordoet. 

3. Beter inzicht

De betere online beleggingsplatformen bieden beleg-het-zelvers heel wat houvast: je krijgt toegang tot beursnieuws, een dagelijkse nieuwsbrief, uitgebreide analyses,… Bovendien kan je stap voor stap bijleren over de beurs. Dankzij boeiende online opleidingen op jouw niveau ontmoet je onder andere beleggersexperts en beursgenoteerde bedrijven waar je heel wat van kunt opsteken. 

4. Sneller & goedkoper 

Een doe-het-zelver betaalt logischerwijs minder dan wanneer hij/zij een expert inschakelt. De beursorders die je ingeeft, gaan immers automatisch en rechtstreeks naar de beurs. Als je zelf online belegt, betaal je daarom doorgaans enkel de transactiekosten en de taksen. Je rekening is gratis en je betaalt geen bewaarloon. En minder kosten, dat betekent natuurlijk meer rendement voor jezelf! 

5. Leuke hobby

Heel wat beleg-het-zelvers vinden het gewoon heel erg boeiend om zelf met hun beleggingen bezig te zijn. De beurs is een uniek venster op de wereld. Het nieuws opvolgen, gelijkgezinde beleggers ontmoeten, voortdurend bijleren,… en zo rendement creëren, het geeft heel wat voldoening. Door zelf te beleggen kan je er dus een leuke hobby bij krijgen die je nog wat extra rendement kan opleveren! 

Ook interesse om zelf te beleggen op de beurs? Vraag hier je gratis Beursintro aan, de e-gids van Bolero met tal van praktische tips voor elke beleg-het-zelver. 

Meer
Lees meer...