5 manieren om tijdens je menstruatie tampons te vervangen door meer milieuvriendelijke alternatieven

5 manieren om tijdens je menstruatie tampons te vervangen door meer milieuvriendelijke alternatieven

Een alternatief voor een tampon of maandverband hoef je niet ver te zoeken. Het is niet echt de meest aangename periode voor een vrouw en deze middelen bevorderen ook niet echt het klimaat. Iedere maand is het hetzelfde lolletje waar je met of tegenzin door moet. Hier lees je alvast enkele alternatieven die zowel jou als het klimaat door deze periode heen helpen. So it’s time to change!

Wanneer je regels er zijn doorgekomen, grijp je al snel naar een tampon of maandverband. Het is niet enkel gemakkelijk maar deze zijn ook de meest gekende menstruatiemiddeltjes. Toch is het belangrijk dat je je bewust bent van het plastic, de pesticiden en de bleekmiddelen die hierin verwerkt zitten. Klinkt niet heel milieuvriendelijk hé? Dat je hiervan niet op de hoogte bent, is meer dan normaal. Het is namelijk niet verplicht om de ingrediënten op deze verpakkingen weer te geven. Gelukkig kom je in dit artikel te weten welke alternatieven er voor jou beschikbaar zijn.

1. De menstruatiecup

Dit kuipje is een herbruikbaar alternatief dat je 12 uur lang kan gebruiken. Daarna maak je het proper en is het gereed om opnieuw te gebruiken. De cup is gemaakt uit siliconen die één: milieuvriendelijk en duuzaam zijn en twee: het slijmvlies niet uitdrogen. Hier bovenop zijn ze nog eens 10 jaar te herbruiken, wat je nog eens veel centjes uitspaart ook.

De menstruatiecup, is die nu echt zo veilig?

2. De menstruatiepad

Eigenlijk is dit principe te vergelijken met een maandverband. Het enige verschil tussen deze twee is de vervuiling die ze achterlaten. Een menstruatiepad is een herbruikbaar lapje stof dat je wast en op die manier opnieuw kan gebruiken. Eerst eventjes spoelen onder koud water en vervolgens drop je het in de wasmachine bij je andere vuile was. Het is dus heel snel in gebruik en je doet er het milieu enkel een plezier mee.

3. Het period proof ondergoed


Als je niet zo een grote fan bent van cups of pads dan is period proof ondergoed misschien wel een geschikt alternatief voor jou. Luna Undies en Thinx zijn hiervoor heel populaire merken. Het is wel iets minder aangeraden om enkel dit ondergoed te dragen op het moment dat je het meeste bloed verliest. Een klein lekje is snel gebeurd. Voor de eerste en laatste dagen van je maandstonden is het ondergoed perfect geschikt.

De regels door zonder tampons, cup of maandverband: sommigen doen het. En zo kan jij het ook

4. De katoenen tampon

Het is natuurlijk geen schande om tampons te dragen. Als dat je voor jou de redding in nood is in deze lastige periode dan is dat volkomen te begrijpen. Misschien zijn katoenen tampons dan iets meer jouw ding. Het materiaal van de tampon bestaat enerzijds uit katoen en anderzijds uit een kartonnen applicator die biologisch afbreekbaar is. Een overstap naar deze variant is iets minder groot en zeker het proberen waard dus.

Ladies only: dit is hoe je jouw regels wat kan inkorten

5. Praat over je maandstonden

Wat vooral belangrijk is, is praten over je maandstonden. Een gevoel van schaamte hebben rond dit onderwerp is helemaal niet nodig. Hoe meer je op de hoogte bent van de beschikbare menstruatieproducten en het effect die ze hebben op jouw lichaam, hoe comfortabeler je jezelf voelt. Op deze manier een extra steentje bijdragen aan het klimaat, geeft je enkel nog een beter gevoel.

Gesponsorde artikelen