5 mythes over ramen en deuren uit pvc ontkracht

Pvc is immens populair: bij het plaatsen van (nieuwe) ramen en deuren, wordt pvc ongeveer in de helft van de gevallen verkozen boven aluminium of hout. Voor velen is het aantrekkelijke prijskaartje de voornaamste reden om te kiezen voor dit materiaal. Pvc is namelijk zo’n 30% goedkoper dan aluminium en zo’n 15% goedkoper dan hout. Toch heeft pvc meer te bieden dan louter budgetvriendelijkheid. In dit artikel, ontkrachten we 5 mythes die helaas nog steeds circuleren over pvc.

Mythe 1: pvc ziet eruit als goedkoop plastic

Klopt niet. Pvc heeft geheel onterecht deze stempel gekregen. Voorheen werd pvc in de massa gekleurd en had je enkel de keuze uit standaardkleuren als wit, crème en lichtgrijs. Door andere kleurtechnieken te gaan toepassen, is het gamma aan afwerkingen echter enorm uitgebreid. De nieuwste pvc-ramen en deuren met aluminium- of houtlook kan je zelfs amper van het echte product onderscheiden. Zo kan je de prijsvriendelijkheid van pvc gaan combineren met de warme uitstraling van hout of het strakke design van aluminium.

Mythe 2: pvc isoleert niet goed

Klopt niet. Pvc heeft zelfs een uitstekende isolatiewaarde: het scoort met een U-waarde tussen de 1.2 en 0.78 W/m²K beter dan aluminium. Deze score is daarnaast vergelijkbaar met die van hout. Ook op het vlak van akoestische isolatie, moet pvc niet onderdoen voor de andere materialen.

Tip: de isolerende eigenschappen van het deur- of raamsysteem worden uiteraard ook bepaald door de beglazing. Spendeer daarom de nodige aandacht aan de isolatiewaarde van jouw beglazing!

Mythe 3: pvc verslijt en verkleurt snel

Klopt niet. Pvc is bestand tegen alle weersomstandigheden en gaat daardoor 50 jaar of langer mee. Het rot, roest of scheurt niet! De kans op verkleuring door uv-stralen is ook miniem wanneer je voor een kwalitatieve pvc-soort kiest.

Mythe 4: pvc is moeilijk in onderhoud

Klopt niet. Het tegenovergestelde is zelfs waar: pvc is stof- en vuilwerend waardoor het eenvoudig schoon te maken is! Je hebt niet meer nodig dan een zachte spons en water vermengd met een niet-agressief reinigingsproduct om je pvc-ramen en deuren weer te doen stralen.

Mythe 5: pvc is niet sterk

Klopt niet. Pvc-profielen worden verstevigd met een stalen kern zodat ze ook geschikt zijn voor grote overspanningen of ramen en deuren die vaak opengaan (schuiframen, buitendeuren, …).

Meer weten over pvc-ramen en deuren? Of wil je vergelijken met andere materialen zoals pvc of hout? Surf dan naar deze pagina en ontdek er alles over!