5 nieuwe datingtermen: sexting the waters, cryptomancer …

5 nieuwe datingtermen: sexting the waters, cryptomancer …

In tijden van Tinder en andere datingapps, groeit het aantal datingtermen. Misschien kende je ‘ghosting’, ‘breadcrumbing’ en ‘submarining’ al, maar kende je ook deze?

Mensen gaan steeds creatiever daten. Ook het aantal datingtermen wordt steeds uitgebreider. Een overzicht in The Guardian somde de nieuwste woordenschat op.

De klassiekers

Misschien had je al wel gehoord van ghosting? Het is alleszins een vaak voorkomende praktijk, en wellicht heb je het zelf al een keer gedaan. Ghosting is het bewust negeren van iemand. Ghostbusting is het compleet omgekeerde. Je gaat dan je crush blijven belagen met berichten zodat die niet anders kan dan antwoorden. Een andere afgeleide is submarining. Na enkele weken van ghosting, ga je dan plots uit het niets van je laten horen alsof er niets gebeurd is.

Nog een andere variant hierop is Casparing, geïnspireerd op het vriendelijke spookje Caspar. Je bent eerlijk over je gevoelens en gaat op een zachte manier iemand teleurstellen voor je voorgoed uit zijn of haar leven verdwijnt. Een veelgebruikte zin is: “Je bent echt heel leuk, maar toch denk ik dat de vonk er niet is. Het was heel fijn om je te leren kennen.”

Daten in de kerstperiode

Een fenomeen dat optreedt tijdens de feestdagen, is Dickensian Marleying, of kortweg marleying. De term verwijst naar A Christmas Carol van Charles Dickens waarbij de geest van de dode zakenpartner van Ebenezer Scrooge de man op kerstavond een bezoekje brengt. Hetzelfde geldt vaak voor je ex die rond de kerstperiode opeens terug contact met je opneemt. Volgens een studie wordt één op tien singles rond Kerst gecontacteerd door een ex voor een korte fling. De verklaring hiervoor zou eenzaamheid zijn.

Breadcrumbing is ook een bekend fenomeen. Je houdt dan iemand aan het lijntje door af en toe flirterige berichten te sturen zonder dat je de intentie hebt ooit een relatie aan te gaan. Je geeft hem of haar dus “broodkruimels”. Maar heb je al van de volgende termen gehoord?

Giphy

1. Sunday Night Fever

Zondagavond is het moment waarop mensen alleen in hun kamer zitten en het vaakst gaan Tinderen. Vooral hetero mannen blijken dan heel actief. Dat zorgt ervoor dat de inbox van vrouwen op zondag vaak uitpuilt. En het is net dat wat we Sunday Night Fever noemen.

Met een overvolle inbox bestaat de kans dat je gaat sidebarren. Sidebarring is het checken van je smartphone tijdens een avondje uit met vrienden op café. Nog erger wordt het wanneer degene met wie je chat op hetzelfde feestje is …

2. Freeclimbing en printing

Wanneer je een nieuwe crush of match hebt, dan ga je die checken op alle mogelijke sociale media. Instagram, Facebook, LinkedIn … Alles wordt tot op het bot uitgespit. Dat is freeclimbing.

Het gebeurt dat je zo ver in zijn of haar Instagramfeed zit en dat je per ongeluk een foto van 2014 liket. Dat is printing. Je laat dan digitale sporen na tijdens het stalken.

iStock

3. Sexting the waters

Deze uitdrukking komt van de Engelse zegswijze “testing the waters“, wat zoveel betekent als uitproberen en aftasten. Wanneer je duidelijk met iemand wil sexten, maar nog te bang bent om direct te zijn en je eerste sext te sturen, doe je aan sexting the waters. Je stuurt dan berichten als “Hoe ziet je kamer eruit?” of “Wat heb je aan?”.

4. Cryptomancer

Cryptomancer zijn meestal van het mannelijke geslacht en na drie introductiezinnen beginnen ze te praten over hun investeringen in bitcoin en anderen. Ze proberen je vaak te overtuigen ook je geld te steken in cryptomunten.

5. Lining

Iedereen kent wel de optie Lyft Line van de Lyft-app of de optie Pool van Uber. Als je verlegen bent, kan je deze functie gebruiken om je date mee naar huis te vragen. Je toont gewoon het menu en afhankelijk van zijn of haar beslissing, ga je een prettige nacht of een blauwtje tegemoet.