Nirvana-frontman Kurt Cobain zou vandaag 50 jaar geworden zijn. Met hun unieke blend van onvergeeflijke hardrockgitaar en poppy refreinen heeft Nirvana ‘alternative’ rock naar de ‘mainstream’ gekatapulteerd. Maar hun sound was niet uit de lucht gegrepen: Cobain en de boys waren echte muziekfreaks. Ondertussen heeft de band al 23 jaar niet meer op de planken gestaan, maar gelukkig zijn hier 8 bands die Nirvana beïnvloed hebben en die nog steeds toeren.
1. Iggy Pop
De mannen van Nirvana verafgoodden punkpionier Iggy Pop, hun “total hero”.
Cobain was geobsedeerd door de energie en atmosfeer van de Iggy and the Stooges-plaat Raw Power. Die hebben Cobain beïnvloed bij het schrijven en producen van het wereldberoemde Nirvana-album Nevermind.
Net als Kurt Cobain was Iggy Pop een echte badboy met een drank- en drugsprobleem van hier tot in Tokio. Ooit heeft hij zelfs het aanbod van Cobain om samen muziek te maken afgewezen omdat hij te ellendig was. Dat zei hij in 2007 aan PR Week.
Ondertussen heeft Iggy zijn demons overwonnen en zijn laatste plaat Post Pop Depression uit 2016 werd positief ontvangen. Gespierd en energiek als een twintiger performt de 69-jarige nog steeds in bloot bovenlijf.
Op 28 juli staat Iggy Pop op Suikerrock, tickets zijn hier verkrijgbaar.
2. Melvins
Voor hij Nirvana uit de grond stampte, was Kurt Cobain roadie van de Melvins, de band van zijn schoolmakkers Buzz Osborne en Dale Crover. Zij lachen er steeds mee dat Cobain niet veel waard was als roadie: “he couldn’t lift very much”.
De invloed van deze band is bij Nirvana vooral te horen in hun dynamische drums en toffe, loodzware gitaarriffs. Maar de Melvins zijn veel meer dan dat alleen. De groep heeft sinds 1987 24 platen uitgebracht in uiteenlopende genres, gaande van softrock tot punk tot blues tot experimenteel tot metal. Ze hebben ook een tijdje met twee drummers en een contrabassist gespeeld. Speciaal!
Deze groep heeft Cobain trouwens in contact gebracht met Dave Grohl, die later drummer van Nirvana zou worden. Nog later zou hij de Foo Fighters oprichten, maar dat was bijna niet gebeurd. Zo had Grohl na Cobains dood aan Buzz Osborne toegezegd om met de Melvins op toer te gaan, maar Grohl liet nooit meer van zich horen.
Een aantal maanden later veroverden de Foo Fighters plots de hitlijsten, en Osbourne was daar niet zo blij mee. Gelukkig hebben we nu twee geweldige bands om naar te luisteren in plaats van één!
De Melvins stonden in juni nog in de Kreun in Kortrijk, het is nog niet bekend wanneer ze terug naar België komen.
3. Pixies
In 1994 zei Cobain aan muziektijdschrift Rolling Stone: “Toen ik Smells like Teen Spirit aan het schrijven was, wilde ik de ultieme popsong maken. Ik wilde eigenlijk gewoon een rip-off van de Pixies zijn, dat geef ik toe”.
“Toen ik de Pixies voor het eerst hoorde, had ik zo’n connection met die band dat ik het gevoel had dat ik zelf een bandlid was, of dan van een Pixies covergroep misschien. We hebben van hen geleerd om dynamiek in je songs te verweken: zacht en stil zijn, en dan luid en hard”.
4. Meat Puppets
Eén van de meest obscure Nirvana-invloeden. Meat Puppets komt uit de cowboy-staat Arizona, en dat hoor je aan hun sound: al sinds 1980 combineren ze hardcore punk met country. De gelijkenis met Nirvana is groot: zachte stem met ronkende gitaren, heerlijk!
Op hun MTV Unplugged-sessies coverde Nirvana maar liefst drie liedjes van Meat Puppets: Plateau, Oh me en Lake of fire.
Meat Puppets had ironisch genoeg het meeste succes met de release van Too High to Die uit 1994. Dat bleken helaas profetische woorden te zijn. Net zwarte humor à la Alex Agnew.
De band toert deze zomer door de States maar komt voorlopig niet naar België.
5. Mudhoney
Eind jaren 80 werd Nirvana als het kleine broertje van Mudhoney gezien. Beide groepen zaten bij het onafhankelijk platenlabel Sub Pop en hun sound had dezelfde hoofdingrediënten: schorre vocals, punk gitaarriffs, dynamische songwriting en af en toe een 60’s-gitaargeluid. Wie was er eerst, de kip of het ei?
Gelukkig bestaat Mudhoney nog steeds, in juli vorig jaar speelden ze nog op Rock Herk.
6. Daniel Johnston
Daniel Johnston is een geluidskunstenaar uit de Art brut-traditie, een beweging die de artsy kunstwereld negeert en afkeurt. De man heeft een bipolaire stoornis en dat zorgt er volgens hem voor dat zijn werk zo onvoorspelbaar is.
Er bestaat zelfs een iPhone-game met zijn muziek en visuals: Hi, How Are You. Johnston zei aan New York Times dat hij het concept van Hi, How Are You leuk vond, maar dat hij niet wist wat een iPhone is.
7. Dinosaur Jr.
Waarschijnlijk werd hij uiteindelijk gedwongen gedwongen om hem weg te smijten: Nirvana-bassist Krist Novoselic heeft bijna een jaar lang in T-shirt van Dinosaur Jr. gedragen. De viespeuk! Minder vies is de catalogus van Dinosaur Jr. De groep brengt indierock op een unieke manier met invloeden van punk, new wave en artiesten als David Bowie en Jimi Hendrix.
Het verbaast dan ook niemand dat frontman en gitarist J Mascis dikwijls “de Hendrix van de punk” wordt genoemd. En die man kan spelen, drie simpele akkoorden is alles wat hij nodig heeft om een gitaarsolo op te spelen waar je je vingers van af kan likken.
In 1989, lang voor de doorbraak van de band, werd hij zelfs gevraagd om bij Nirvana te komen als leadgitarist. Iets waar Mascis waarschijnlijk spijt van heeft.
Dinosaur Jr. staat tegenwoordig bekend om zijn loeiharde shows met maar liefst zes torens kolossale versterkers.
De band komt in juni naar Frankrijk en Duitsland. Hopelijk vinden ze een gaatje voor een Belgische show.
8. P.I.L.
Ook P.I.L., de band van ex-Sex Pistol Johnny Rotten, heeft een grote invloed gehad op het geluid van Nirvana. Van P.I.L. hebben ze vooral de zuivere gitaren met echo overgenomen. Ook qua absurde teksten en willekeurige songstructuren heeft Nirvana de mosterd bij P.I.L gehaald. En natuurlijk waren Cobain en de boys ook grote fan van de punkkoningen bij uitstek: de Sex Pistols.
Teen Spirit
Voor zij die even niet meer weten wie Nirvana is, hier is hun grootste hit Smells like Teen Spirit. Rock in Peace, Kurt Cobain!