6 signalen dat het tijd is om de voeding van je huisdier te veranderen

Het is een eeuwenoude mythe dat huisdieren hun leven lang hetzelfde moeten eten. Maar de waarheid is dat het dieet van onze geliefde viervoeters met de tijd wel degelijk moet aangepast worden, afhankelijk van factoren zoals hun leeftijd, gezondheid of energielevel. Heb je geen idee wanneer je hond of kat nood heeft aan een nieuw eetpatroon? Deze 6 signalen helpen je ongetwijfeld op weg.

1. Vacht

Diëten die rijk zijn aan vetzuren zijn essentieel om de vacht van jouw huisdier gezond te houden. Gelukkig hebben heel wat bedrijven voeding geproduceerd met de gezondheid van de dierenhuid in het achterhoofd. Wanneer de vacht van jouw viervoeter dus niet meer zo glanzend of helder is als vroeger, moet je uitkijken naar eten dat rijk is aan Omega-3 en Omega-6-vetzuren. Zeker weten dat jouw huisdier er in no time weer zo gezond als een visje uitziet!

2. Stress

Stond jouw huisdier onlangs onder veel druk, bijvoorbeeld door een operatie of ziekte? Dan is het niet abnormaal dat hij er een beetje slapjes uitziet. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. In dit geval kan voedsel dat veel antioxidanten bevat, helpen om zijn immuunsysteem te bevorderen en zo het herstelproces te versnellen. Maar let op: een huisdier dat zwakjes blijft, moet behandeld worden bij de dierenarts.

3. Ouderdom

Afhankelijk van de grootte, worden huisdieren rond hun 5 à 7 jaar beschouwd als middelmatig oud tot oud. Naarmate ze ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften natuurlijk. Zo hebben ze minder calorieën en vetten nodig, maar meer vezels. Zodra je huisdier de eerste symptomen van ouderdom vertoont, kan je dus best opteren voor eten dat specifiek is ontwikkeld met aandacht voor zijn leeftijd. Dat staat normaal gezien netjes aangeduid op de verpakking. 

4. Licht overgewicht

Is jouw huisdier een beetje dikker dan wenselijk? Dan moet je bij ernstige gevallen zeker langs bij de dierenarts voor een aangepast dieet op maat van je lieveling. Indien de situatie nog niet extreem is, kan een gezond voedingspatroon al heel wat helpen. Zo is er eten op de markt dat speciaal is ontwikkeld om gewichtsverlies te bevorderen, zonder daarbij essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, te verliezen. 

5. Problemen in het maag-darmkanaal

Chronische winderigheid, problemen met de ontlasting, of een onrustige maag kunnen het gevolg zijn van voedselintolerantie of de lage kwaliteit van het voedsel dat je geeft aan je huisdier. Net zoals mensen, kunnen sommige dieren bepaalde ingrediënten minder goed verdragen dan andere. Merk je dat je dier inderdaad een gevoelige maag en/of darmen heeft? Schakel dan over op premium voedsel speciaal ontwikkeld voor huisdieren met dergelijke problemen. Indien de symptomen blijven aanhouden, aarzel dan zeker niet om langs te gaan bij je dierenarts.

6. Allergieën

Helaas blijven huisdieren evenmin gespaard van allergieën. Afhankelijk van het allergie waaraan je viervoeter lijdt, is een dieet in samenspraak met de dierenarts altijd de beste oplossing. Maar er bestaat ook speciaal voedsel met een verminderde hoeveelheid allergenen, waardoor de blootstelling eraan drastisch daalt. 

Zoals je ziet, perfecte voeding op maat van je huisdier is essentieel om hem gezond te houden. Maar let er wel altijd op dat wanneer je huisdier slecht reageert op zijn nieuwe eten, je onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaat. 

Meer
Lees meer...