Voor heel wat koppels lijkt samenwonen een topidee. Maar het kan ook goed zijn dat jullie er helemaal niet klaar voor zijn. Zijn deze signalen herkenbaar? Dan ben je volgens relatietherapeuten nog niet klaar om bij elkaar in te trekken.
1. Hals over kop beslissen
Experten zeggen dat je niet moet gaan samenwonen met iemand zonder goed na te denken over de situatie. Volgens Kurt Smith, een relatietherapeut, moet je relatie echt goed zitten vooraleer je onder één dak gaat wonen. “Samenwonen zou enkel een stap moeten zijn als de relatie en jullie beiden klaar zijn voor verandering”, zegt Smith in Huffingtonpost. Hij is van mening dat het moet aanvoelen als een logische stap en niet zomaar iets dat je moet doen.
De relatietherapeut vindt ook dat je goed moet nadenken vooraleer je gaat intrekken bij elkaar. Als je hals over kop beslist om te gaan samenwonen, is dat meestal een slecht teken. “Als er geen aarzeling of twijfel bestaat over de beslissing, is dat ook geen goed teken. Blindelings zo’n keuze maken, is een grote vergissing.”
2. Nog geen grote ruzie
Het lijkt misschien heel goed en romantisch dat je nog nooit een serieuze ruzie hebt gehad, maar daar is echt niets van waar … Volgens Isiah McKimmie, een seksuoloog in Australië, zijn kleine discussies geen goede basis. Zij is van mening dat serieuze discussies en ruzies belangrijker zijn. “Zien hoe je partner reageert tijdens een ruzie of een moeilijk gesprek, is belangrijk om te weten of je bij die persoon blijft.” Denk maar aan discussies over schoonfamilie, opvoeding en zelfs geld.
Volgens McKimmie is het vooral gevaarlijk om in de eerste maanden te geloven dat jullie nooit ruzie maken. In het begin van een relatie kan je nog niet praten over serieuze onderwerpen. Maar eens die onderwerpen wel op tafel worden gegooid, kan dat wel voor onaangename verrassingen zorgen.
3. Jullie praten niet over geld
Praten over financiële zaken is niet zo sexy, maar het moet wel gebeuren. Als je nog niet hebt besproken wie hoeveel moet betalen en wat de verwachtingen zijn, is het ook wat te vroeg om samen te wonen. “Er moeten conversaties gebeuren over hoe rekeningen worden gedeeld en wat de lonen en schulden zijn”, zegt Smith. “Transparant zijn over deze dingen is het bewijs van een volwassen relatie die klaar is voor een grote stap.”
Als je deze gesprekken ontwijkt, kan er zelfs ruzie ontstaan over geld. En koppels die ruzie maken over financiën, lopen een groter risico om te scheiden. “Geldbesprekingen zijn belangrijk als je van plan bent om samen te leven.”
4. Met drie wonen …
Als je plannen maakt om samen te wonen, kan je beter geen andere mensen betrekken.
Als een koppel gaat samenwonen met een extra familielid of vriend(in), kan dat voor stress zorgen. Niet alleen de praktische kant, maar ook buitengesloten voelen en het niet overeenkomen kan voor stress zorgen. De kans is groot dat één persoon hier de dupe van wordt. Jijzelf, je partner of je beste vriendin die nooit de afwas doet.
5. Je beziet samenwonen als een oplossing
“Samenwonen is geen oplossing voor jullie problemen als koppel”, zegt Amanda Deverich, een huwelijks- en gezinstherapeut. Als je een relatiecrisis hebt gehad, zoals een affaire of vertrouwensprobleem, moet je ook niet hals over kop beslissen om samen te wonen. “Je hebt dan net wat ruimte nodig en geen gedeelde woonruimte.”
Sommige koppels hebben nu eenmaal veel problemen. Daarom denken ze alles te kunnen oplossen door samen te wonen, maar dat is heel fout volgens Deverich. “Meestal is het beter om wat ruimte te nemen van elkaar in plaats van non-stop bij elkaar te zijn.” Zo zie je makkelijker waar het fout is gelopen en wat je eraan kan doen. Als je gaat samenwonen, negeer je het probleem en groei je niet als koppel.
6. Je partner zet je onder druk
Samenwonen is een serieuze beslissing, maar je mag ook niet zomaar “ja” zeggen omdat je partner het wil. “Een beetje angst voor samenwonen is normaal. Maar als je echt niet wil samenwonen, moet je dat ook niet doen”, zegt Howes, een psycholoog. “Je moet je niet haasten omdat je partner graag wil samenwonen.” Dus als je enkele maanden wil wachten, moet je dat gewoon bespreken met je partner.
Als het meant to be is, zal hij of zij je wel begrijpen.
En … Ben je klaar om samen te wonen? <3