Het was lang een goed bewaard geheim: hoeveel een gast van Extra Time, het enige programma dat echte voetbalanalyses brengt in Vlaanderen, nu eigenlijk verdient. Nu blijkt dat Jan Mulder, Wesley Sonck, Marc Degryse, Franky Van der Elst, Gert Verheyen, Imke Courtois en co… elk 750 euro per aflevering mee naar huis nemen.
Vijf miljoen euro: zoveel verdient onze T3, de derde trainer van de nationale ploeg Thierry Henry als tv-analist. Niet bij Extra Time op de VRT, wel bij Sky Sports, een ietsje grotere en vooral rijkere sportzender.
In Vlaanderen liggen die bedragen een heel pak lager. Maar dat neemt niet weg dat het leuk meegenomen moet zijn: de 750 euro die de analisten van Extra Time mee naar huis mogen nemen. Als je een paar keer per maand in de studio’s bij Frank Raes mag gaan zitten, tikt het al best aan als verdienste. En voor alle duidelijkheid, het gaat over de inkomsten van de ‘gasten’, niet de VRT-mensen zelf zoals Raes en Filip Joos, die vast op de payroll van de VRT staan.
VTM betaalt iets meer
Neen, het zijn de bekende koppen zoals Jan Mulder (die als columnist van Het Laatste Nieuws wel honderdduizenden euros verdient) en ook Marc Degryse, Wesley Sonck en niet te vergeten Gert Verheyen, die erg populair is bij de kijkers. Of de gasten zelf, de voetballers en trainers die eenmalig komen, ook zo’n bedrag krijgen, is niet duidelijk.
Het is De Morgen die de prijzen van Extra Time naar buiten brengt. En overigens betalen ze bij de VRT minder dan bij de concurrentie, al scheelt het allemaal niet veel. Bij Telenet, Proximus of 2BE ligt de vergoeding ook tussen de 500 en de 800 euro, dus dat is ongeveer de marktprijs. “Onze analisten worden, naar Vlaamse normen, goed betaald”, vindt Peter Denruyter, chef sport bij VTM. “Analisten zijn hier gewoon analisten, geen sterren.”
De bedragen zijn dus in niets te vergelijken met die van bijvoorbeeld Engeland. Henry verdient daar vijf miljoen per jaar. Gary Neville betalen ze 1,5 miljoen per jaar. Frankrijk is minder overdreven: Christophe Dugarry en Bixente Lizarazu die bij Canal+ en TF1 werken als analist, doen het met 350.000 euro per jaar voor hun expertise.